23/01/2021

Impressions des de l’escola polar

2 min

Hi ha qui es refereix a l’ofici de mestre com “estar a les trinxeres” o a “la selva”. El que no havia dit ningú és que per educar a l’escola caldria exposar-se a la hipotèrmia. Amundsen, el primer en trepitjar el pol Sud i en sobrevolar el pol Nord, aquest hauria de ser el nostre referent!

Us he portat unes fotos de l’escola polar:

Fred, molt fred. Horaris esglaonats d’entrada. Adolescents diversos. Molta dessuadora amb caputxa. Entre això i les mascaretes és com fer classe a un grup de ninges (ara soc un sensei, ves per on!). Termòmetre (apuntant al canell, perquè fa tant fred que el front dona temperatura de zombi) i hidrogel (“està molt fred, està molt fred!”). Bon dia, diem. Bon dia, responen. Itineraris marcats amb cinta a terra. Per aquesta escala, per l’altra escala. Fred, molt fred. Passar llista, activitat de bon dia, estona de lectura. Sí, es fa silenci i llegeixen (adolescents: sempre, sempre sorprenents!). Fer classe amb mascareta. Repetir el que has dit i demanar que et repeteixin el que han dit. Obrir finestres per ventilar. Fred, molt fred. Vigilar el pati. Ai… Quina peneta: cada curs en la seva zona (“Vaaa, ves cap allà, que no ets d’aquesta bombolla”). Fer la classe online amb el curs que està confinat (“Profe, que no has engegat el teu micro!”). Posar-te l’abric, els guants, la bufanda i el gorro de llana per poder estar… a la sala de professors. Tornar a posar hidrogel als alumnes (”Profe, jo ja me n’he posat del meu”). Gaudir d’aquell moment de silenci atent i ulls brillants quan estàs explicant (sí, jo soc dels mestres que expliquen) i notes que els has arribat i que estan aprenent. Fred, molt fred. Recollir. Sortir esglaonadament: aquest curs, ara l’altre, el de més enllà… Dir adeu amb afecte. Fins demà, diem. Fins demà, responen. I, sí, inevitablement, davant de la porta totes les bombolles fan “pop!” entre selfis i abraçades. I sí, segueix fent fred, molt fred.

No sempre tinc coses a dir, però això sí que us ho diré: soc professor i estic absolutament a favor de l’escola presencial. Però que no us enganyin: no és una situació normal. És una situació d’emergència, i si hem de mantenir les escoles obertes peti qui peti potser mestres i professors hauríem de ser considerats personal essencial. Mentrestant, seguirem fent… escola polar!

stats