16/01/2021

A grans mals, solucions essencials

2 min

Any nou, propòsits nous. Venim d’un any molt difícil i encara són temps complicats. Probablement hi haurà propòsits que seran més costeruts en un any com aquest. El plus d’incertesa que comporta la pandèmia fa que hi hagi fites, somnis, desitjos o necessitats que fins fa poc depenien en gran mesura de nosaltres i que en aquests moments no estan a les nostres mans. Però, alhora, també hi ha propòsits impensables, prioritats que desestimàvem o que no consideràvem que ho fossin, que la situació que estem vivint ens interpel·la per contemplar i formular-nos.

Més encara. El moment actual és únic i probablement irrepetible (esperem-ho!) per a alguns grans canvis a les nostres vides. Situacions límit com la que estem vivint ens proporcionen l’empenta, l’excusa, l’oportunitat, l’ocasió per fer el que segurament no gosaríem fer en unes altres circumstàncies. Quan és molt el que hem perdut, és molt menys el que tenim a perdre. O ara o mai. Ja que hi som, ja no ve d’aquí, diu el refranyer.

Quan la vida se’ns complica des de fora, ens adonem més fàcilment de com ens la compliquem des de dins. Quan la roda gira i gira, i nosaltres donem voltes sense parar, fem moltes coses que ens semblaven normals, imprescindibles, irrenunciables, que resulta que no ho eren. I no en fem d’altres d’absolutament vitals, ja sigui per por, ineptitud, inèrcia o deixadesa, o bé perquè ens pensem que no importen tant o que a tu no et fan cap falta. Però no ho veus fins que el món sencer s’atura i deixes de giravoltar. Aleshores és quan, amb sort, comprens que hi ha grans decisions, grans remeis, grans passes, grans avenços, que només es poden fer si frenes en sec.

Aquest any més que mai parem especial atenció a necessitats vitals, aprenentatges pendents, prioritats i mancances que la pandèmia ha destapat a les nostres vides i a les dels nostres fills, filles o alumnes. Per ser on som i venir d’on venim, el 2021 pot ser un gran aliat per a grans propòsits. Canviant una o dues prioritats podem fer grans canvis i sempre podrem dir que la culpa és de la pandèmia. Només ens calen una bona dosi de consciència i una mica de coratge. Si una cosa bona tenen els grans mals és que ens aboquen a solucions essencials. Tinguem-ho present a casa i a les escoles i aprofitem-ho al màxim.

stats