23/12/2021

Fora fantasmes: és Nadal!

2 min

Segur que tots coneixeu el Conte de Nadal de Dickens: Ebenezer Scrooge, un vell avar, manté pràcticament esclavitzat el seu jove treballador, pare de família nombrosa (amb un nen, en Tim, especialment malalt) que viu en la misèria. Són molt pobres, però s'estimen molt. Scrooge menysprea el Nadal i tot el que pugui comportar de generositat (i sempre que en té ocasió, ho manifesta amb un "Romanços!" o "A fer punyetes!") La nit de Nadal, Scrooge rep la visita de tres fantasmes: el del passat, el del present i el del futur. I la seva vida no serà la mateixa mai més…

Totes les sèries acaben dedicant algun capítol al Conte de Nadal, i aquesta secció, No sempre tinc coses a dir, en la seva quarta temporada, no podia ser menys, així que us proposo que us desempallegueu dels tres fantasmes:

El fantasma del passat us mostrarà els vostres errors de fa temps, o les males passades que us van fer, però vosaltres heu d'aconseguir que el passat no sigui pesat. Ensenyeu als vostres fills i alumnes que no estan predeterminats: feu-los capaços de mirar enrere amb un somriure, que no es rebolquin en la rancúnia ni li donin voltes a l'"hauria d'haver fet" o "hauria d'haver dit". Netegeu bé el vidre davanter i no mireu tant el retrovisor!

El fantasma del present us plantificarà al davant la incertesa, les dificultats, les pors. Ensenyeu als vostres fills i alumnes a viure cada dia amb atenció plena, a ser conscients de les seves limitacions, però, sobretot, de les seves possibilitats, i de les meravelles que hi ha al seu voltant. Ja sabeu: l'avui és un regal, i per això se li diu present!

El fantasma del futur us voldrà fer creure que no sou importants, que no passaria res si no hi fóssiu. És, potser, el fantasma més perniciós. Ensenyeu als vostres fills i alumnes que tothom és necessari, que tothom és digne de respecte i estimació, perquè tothom tothom és valuós i únic.

No sempre tinc coses a dir, però això sí que us ho diré… o, si m'ho permeteu, manllevaré les paraules de Dickens quan, al final del Conte de Nadal, posa en boca del petit Tim un comiat molt indicat per a qualsevol reunió familiar d'aquests dies: "Que Déu ens beneeixi, a tots i cadascun de nosaltres!" Bon Nadal i una abraçada aracriaturenca a tothom!

stats