02/09/2017

Et compro igualment el gelat

2 min

Mentre m’espero per creuar un pas de vianants al costat d’una escola, se’m posen al costat una àvia i una mare amb una nena i un nen. El nen rondina per alguna cosa i la mare li diu que amb el gelat tan bo que li comprarà l’àvia li passarà el mal humor. L’àvia replica que no sap pas si l’hi comprarà, perquè el nen no li parla i no li ha fet cap petó. La mare l’adverteix que si no li parla i no li fa un petó a l’àvia no tindrà gelat.

En situacions com aquesta, desitjaria estar enmig d’una pel·lícula per aturar el rodatge i proposar una segona presa completament diferent. A moltes famílies ens aniria bé un guionista al costat que ens canviés els diàlegs quan diem alguna cosa que no toca. Hi ha un parell d’apriorismes que pares, mares, àvies, avis, mestres i societat sencera hem de tenir molt presents. El primer és que la nostra estimació a les criatures ha de ser absolutament incondicional, generosa i gratuïta. El segon és que hem d’ensenyar a fer les coses per l’alegria i el goig de fer-les i no per aconseguir recompenses externes. Hem de desfer aquesta associació mercantilista deshumanitzadora que hem establert entre bon comportament i premi, o mal comportament i càstig, que ens pot portar a la perversió de dissimular el mal humor i de fingir un petó per aconseguir un gelat o qualsevol altre bé material.

¿Estic insinuant que soc partidària que l’àvia compri igualment el gelat al net? Doncs més aviat sí, si es compleixen unes quantes condicions que diré ara. Si l’àvia s’estima igualment el net, encara que no li parli i no li hagi fet un petó. Si sap que ell també se l’estima a ella encara que estigui de mal humor. Si considera que, enfadat o content, segueix sent el seu net preciós de sempre. Si comprèn que li deu passar alguna cosa que de moment no sap expressar d’una altra manera.

Qui sap si amb el gelat es posa una mica content i en poden parlar més tranquils. Si li fa saber que, quan li parla i li fa el petó, ella està més contenta i li compra més contenta el gelat. Si li diu que quan creixi una mica més i aprengui a expressar amb adequació què li passa, estarà més content ell també. Si cada vegada que li compra un gelat ho fa perquè se l’estima i per l’alegria i el goig de comprar-l’hi, no per res que faci o hagi de fer el net.

stats