22/07/2022

Estiu amb adolescents? Instruccions en llatí!

2 min

Famílies, ¿voleu fer vacances amb els adolescents o vacances dels adolescents?

Si teniu adolescents, no centreu les vacances familiars només en un beatus ille (ja sabeu, "feliç aquell que s'allunya..."), perquè les llargues sobretaules i les migdiades amb baveta caient de la boca no són l'ideal de vacances per a ells. Els adults necessitem descans, i hi tenim dret, però no deixem de banda el carpe diem ("aprofita el moment") dels nostres fills, que volen "provar coses". Coses noves i coses que no haguem fet mai: llogar bicicletes, nit a la platja, un museu curiós, un curs de caiac en família...

Activitats diverses, més "físiques" i més "culturals": mens sana in corpore sano! Però sí, procureu que hi hagi moviment i esforç físic, que aspirin a l'ideal olímpic: altius, citius, fortius. A més, es cansaran... i podreu fer la migdiada!

"Així, tot ha d'estar centrat en ells? Sense normes?" Al contrari, tots els adolescents necessiten unes normes raonables, no arbitràries, bàsiques, unes condicions sine qua non, sense les quals no podran gaudir de la seva llibertat i de la nostra confiança. Pel que fa a l'ús de dispositius mòbils i a les xarxes socials, animeu-los a compartir fotografies interessants i originals, i no només de postureig: nulla aesthetica sine etica ("cap estètica sense ètica")!

Però no us enfadeu, que és estiu... no feu un casus belli (un "motiu de guerra") del que no és sinó peccata minuta! I si, efectivament, l'adolescent ha comès un error greu, sapigueu perdonar, que errare humanum est. Sapigueu fer tabula rasa i començar de nou (sense oblidar-vos de demanar també perdó vosaltres quan us equivoqueu!).

Aprofiteu més aviat la convivència d'aquests dies que hi haurà moltes ocasions per compartir, conversar, conèixer, descobrir i, sobretot, escoltar: quan l'adolescent faci un mínim senyal de voler-vos explicar alguna cosa, responeu ipso facto, in situ, hic et nunc (immediatament, sobre el terreny, aquí i ara!).

No sempre tinc coses a dir, però això sí que us ho diré: pares i mares, llanceu-vos a l'aventura de les vacances amb adolescents amb alegria i amb un punt de gosadia i atreviment. Perquè, quan es fa amb amor i per amor, tot té més possibilitats d'èxit. I, al cap i a la fi, audaces fortuna iuvat: la sort afavoreix els audaços! Bones vacances!

stats