06/05/2022

Dels parcs al TikTok

2 min

Segons un munt d'articles i comentaris a la xarxa, ara el perill és TikTok, aquesta xarxa social xinesa en què les nostres criatures pengen vídeos breus amb les ximpleries que se'ls acudeixen i exhibeixen els seus cossos. Aquests articles parlen, entre altres, del perill que els pedòfils se n'aprofitin per connectar emocionalment amb els nens i poder-ne abusar. Parlen de l'accés a continguts inadequats. Parlen del perill mortal que poden representar alguns reptes que es tornen virals, com ficar-se dins una bossa d'escombraries i buidar-ne l'aire amb una aspiradora. O ens expliquen que s'ha demostrat la disminució de la capacitat d'atenció de les criatures que s'hi enganxen més de 45 minuts al dia. 

De fet, el que ens preocupa és que les nostres criatures disposin de tot un territori opac, a la xarxa, que no podem controlar. Però això, de fet, no és cap novetat. Les criatures han tingut sempre els seus territoris secrets. A Un encontre, el segon conte d'un dels llibres més extraordinaris que s'han escrit mai, el Dublinesos (1914) de James Joyce, assistim a l'actuació d'un pederasta en un parc on han entrat tres nois que fan campana. Així era el món en aquella època, però així era encara a la meva infantesa, i a la de molts de vosaltres. Els parcs i els pederastes continuen existint i són, encara, un territori per a la iniciació al tabaquisme, els porros, els amors furtius i la masturbació. En el nostre món secret, amb parcs, discoteques o festetes a casa d'algú, ja hi havia els mateixos perills abans dels ordinadors i els mòbils. També fèiem reptes. També ens arriscàvem absurdament. També hi trobàvem desconeguts d'intencions dubtoses. I no eren virtuals. Amb això no minimitzo els perills de TikTok. Només intento dir que s'assenyalen uns perills que ja existien, i se n'obvia un que em sembla molt més important: TikTok aplega continguts d'arreu del món i hi domina una manera de veure les relacions i les dones molt allunyada de la que, amb esforços, estàvem assolint als àmbits culturals que creiem en la democràcia i en la igualtat de gènere. Més que por d'una cosa nova, hauríem de tenir por d'una cosa antiga: un retorn brutal al sexisme, a la cosificació i a l'humor basat en l'ofensa dels dèbils o dels diferents.

TikTok fa evident que la incorrecció política té més èxit que la correcció. Ja ho sabíem. Però quan la transgressió és profundament reaccionària i fa trontollar els valors de les nostres criatures, la cosa no fa gens de gràcia.

stats