07/11/2020

Tradicions ben avingudes

2 min

Fins i tot en aquest 2020 tan complicat i estrany hi ha algunes tradicions que es mantenen passi el que passi. Una de les que no han faltat a la seva cita anual és la discussió entre els partidaris de la castanyada i els de Halloween, que comença a ser una tradició amb més adeptes que les dues festes respectives. De tradicions diferents i la voluntat de fer-les conviure en harmonia és del que tracta The snowy day (Un día de nieve), una producció per a criatures d’Amazon Prime Video que adapta el conte homònim d’Ezra Jack Keats posant les seves il·lustracions en moviment.

El protagonista de la història, basada en els records d’infantesa de l’autor, és un nen que rep l’encàrrec d’anar a buscar una safata de macarrons amb formatge a casa de l’àvia per celebrar la nit de Nadal. És una tradició familiar menjar-ne cada any en aquesta nit tan especial. Aquesta excusa du el personatge a sortir al carrer i anar saludant coneguts. Durant el camí, es reflecteix la diversitat de les situacions familiars però, sobretot, de les diferents tradicions dels veïns del barri. Quan arriba a casa de l’àvia, rep un regal ja d’entrada: un trineu per jugar a la neu!

Però la història fa un tomb: de tornada a casa el trineu es trenca i perd els macarrons. Això fa que torni ben desanimat a casa, i és allà on descobreix que l’important de les celebracions no són els regals, ni les tradicions. L’important no és el trineu, ni els macarrons. La festa es comença a omplir de veïns que es presenten per sorpresa, cadascú amb les seves tradicions, simbolitzades per diferents plats que porten al sopar.

Amb aquesta idea, es construeix una trobada de cultures que conviuen en harmonia. Una experiència que permet al protagonista aprendre dues lliçons força interessants per traslladar als petits espectadors: la primera, que de vegades les coses no surten com t’esperes, però no passa res; i la segona, que el que fa d’una celebració un moment feliç no són les tradicions o les coses, sinó compartir-les amb persones que aprecies. A mesura que la nostra societat va esdevenint més multicultural, aquest missatge cada cop té més rellevància. L’important és l’entesa i tant és si són tradicions ben arrelades a la nostra cultura, de presència relativament nova, importades pel seu esperit comercial o costums instaurats en el si d’una família.

stats