19/10/2022

Dos anys de lactància

2 min
No estàs sola
 Àgores de la lactància

BarcelonaL’Acadèmia Americana de Pediatria (AAP) ha fet pública aquest mes de juliol una nova recomanació oficial a l'informe Alletament matern i ús de la llet humana, que substitueix la versió anterior, del 2012.

Fa deu anys l'informe va ser una mica decebedor: l’AAP recomanava donar el pit “un any o més”, quan fa dècades que l'OMS i l'Unicef diuen “dos anys o més” (el mateix que diu l’Associació Espanyola de Pediatria). Tot i així, van sorgir algunes veus crítiques als Estats Units: “Volen obligar les dones a donar el pit un any!”

Potser per això ara han mirat de presentar els dos anys d’alletament com un avantatge per a la mare més que com un avantatge per a l’infant. Sobre la lactància materna, en general, l’AAP diu: “Nombroses dades confirmen que moltes malalties pediàtriques agudes o cròniques, com l’otitis mitjana, la diarrea aguda, les malalties respiratòries de vies baixes, la mort sobtada del lactant, la malaltia inflamatòria intestinal [és a dir, la malaltia de Chron i la colitis ulcerativa], la leucèmia infantil, la diabetis, l’obesitat, l’asma i la dermatitis atòpica són menys freqüents en els nens que van ser alletats al pit”.

Avantatges per a la mare

Però quan parlen dels dos anys el discurs és aquest: “L’AAP dona suport a la continuació de la lactància materna tot el temps que ambdós desitgin, durant dos anys o més, amb aliments complementaris adequats introduïts al voltant dels sis mesos. Els estudis i les metaanàlisis també han confirmat l’impacte de l’alletament matern més enllà dels dos anys sobre la salut materna, com ara la disminució de la diabetis tipus 2 de la mare, la hipertensió i la incidència dels càncers de mama i d’ovari”.

Altres punts importants (que ja eren coneguts, però sempre va bé que l’AAP ens els recordi): ni el virus de l'hepatitis B o C ni el covid són motiu per no donar el pit; les mares que han rebut un contrast amb iode (per a certes proves radiològiques) o amb gadolini (per a ressonàncies magnètiques) no han d'interrompre la lactància ni llençar la llet; la llet materna és especialment important per als prematurs de molt baix pes; mamar més de 8 o 10 cops al dia és important per als nounats perquè fa disminuir la pèrdua de pes i la icterícia, i la icterícia per llet materna és benigna i no necessita cap tractament especial (és a dir, no cal interrompre la lactància 24 hores, com es feia fa anys).

stats