01/10/2016

Els alumnes I les ‘selfies’

2 min

La meva lluita contra l’ús del mòbil a l’aula és dura i constant. En pocs anys el seu ús ha canviat tant que encara no sé com gestionar-ho del tot. El que sí que tinc clar és que els meus alumnes en són molt dependents i això inevitablement els perjudica en el rendiment acadèmic. Difícilment es poden concentrar si tota l’estona estan pendents dels missatges que reben, a vegades dels seus propis pares. Poques vegades els dic que facin servir el mòbil per buscar informació, en tot cas utilitzen els ordinadors personals, amb què també cal vigilar si no vols que consultin qualsevol cosa menys el que demanes.

No estic en contra de les noves tecnologies, al contrari, des de fa anys són un pilar imprescindible sobre el qual dissenyo i ensenyo la meva matèria. No obstant això, mai duc el meu mòbil a classe i no utilitzo l’ordinador per resoldre qüestions personals. Per això els demano el mateix als alumnes. Tot i així, se les empesquen per saltar-se les normes, encara que dissimulin molt malament. No deixa de ser còmic i ridícul adonar-te a mitja classe que un alumne, més noies que nois, va fent ganyotes indescriptibles mig amagat darrere la motxilla. Són els alumnes selfie, que a cada classe s’han de fer la foto de rigor perquè si no es veu que no es queden tranquils.

Crec que cada vegada que prenc un cafè amb algú li deixo anar que els nostres alumnes gestionen fatal les emocions i ningú els n’ensenya. La majoria dels meus addictes a les tecles i a les fotos són adolescents als quals des de casa se’ls ha donat més tecnologia que afecte, i més joguina que eina. I quan els veus actuar entre ells et semblen frívols i capriciosos, buits i eternament immadurs. Als docents ens toca racionar les dosis de mòbil amb l’esperança que quan siguin adults no segueixin perdent el temps amb segons quines tonteries. Crec que el principal repte de la generació selfie és aprendre a controlar els impulsos, perquè les empreses sempre s’inventaran noves maneres d’estar-hi esclavitzats. Com a mínim cal evitar que alguns alumnes busquin pokémons mentre tenen un examen o comparteixin al grup de classe fotos sexis en calces i sostenidors.

I per si a algú encara li falta una raó més, diuen que de fer tantes selfies entre col·legues el contagi de polls s’ha disparat exponencialment.

stats