FLORS DE BACH

Dieta baixa en pessimisme

Hi havia una vegada dos nens que patinaven en un estany glaçat. De sobte, un tros de gel es va trencar i un dels dos vailets va caure a l’aigua. L’altre va començar a cridar demanant ajuda, però en veure que no els sentia ningú se les va empescar com va poder i, després d’una bona estona i força enginy, va aconseguir treure’l cap a fora. Quan va arribar la gent del poble, ningú se’n sabia avenir de com havia pogut rescatar-lo tot sol. Un ancià que hi havia per allà va dir que ell sabia com ho havia aconseguit: “No tenia ningú al voltant que li digués que no podia fer-ho”.

Hi ha una altra versió similar d’aquesta història. Parla d’una colla de granotes que passejaven pel bosc i de sobte un parell van caure en un pou molt profund. Les dues granotes es van posar a fer saltirons tan alts com podien per sortir del pou, però no ho aconseguien. Les altres granotes que se les miraven des de fora van començar a témer que no se’n sortirien i a lamentar-se. Al cap d’una estona de provar-ho sense èxit, una de les dues va desistir. L’altra ho va continuar intentant un cop i un altre sense defallir i al final ho va aconseguir. I no va ser perquè estigués més en forma ni més de sort. Resulta que era sorda i no havia sentit els crits de desànim i desesperació de les seves companyes.

PROTEGIM-NOS

A vegades a les dificultats que ens planteja la vida se n’hi suma una altra que pot ser bastant pitjor: els pessimistes que no fan ni deixen fer. Que es dediquen a desmoralitzar i a dissuadir els que volem fer. Per mantenir una actitud vital i educativa optimista, malgrat tot, ens cal protegir-nos i ensenyar a les criatures a protegir-se de la contaminació emocional que emeten determinades persones, ambients i converses.

Així doncs, cal que parem atenció i mirem d’identificar clarament què i qui ens encomana negativitat, què i qui dinamita les nostres esperances, i què i qui ens provoca desgast emocional. Jo ja fa un temps que m’he autoimposat una dieta baixa en pessimisme i procuro evitar les converses i les persones que es recreen en els problemes i en les desgràcies pròpies i alienes. És una intoxicació que no ens fa cap bé i que no ens podem permetre. Necessitem suplements vitamínics de bellesa i alegria per generar-ne i encomanar-ne al nostre voltant, ara més que mai.