Activitats amb nens 15/12/2016

A punt la 7a edició del festival FLIC

Arrenca la 7a edició del FLIC amb un cicle de cinema familiar a la Filmoteca de Catalunya

A.f.
5 min
A punt la 7ena edició del FLIC Festival

Del 17 de desembre a l’11 de març del 2017 Barcelona es convertirà, un any més, en la capital de la creació literària i l’experimentació en els nous formats en la literatura infantil i juvenil. Des de la seva primera edició, el FLIC, el Festival de Literatures i Arts infantil i juvenil, s’ha convertit en una cita ineludible en l’agenda cultural de la ciutat.

El festival s’allargarà més de 2 mesos i recorrerà diferents espais de la ciutat, com la Filmoteca de Catalunya, el CCCB, el Macba i el Museu del Disseny, amb l’objectiu de convidar les famílies, escoles i professionals a gaudir de la literatura i les arts en una aposta per la innovació i l’experimentació en els diversos formats.

El FLIC arrenca aquest dissabte, 17 de desembre, amb un cicle de cinema familiar on presenten una selecció de pel·lícules que posen en relleu alguns elements propis de la literatura. Així doncs, durant 6 caps de setmana consecutius, de desembre a gener, es programaran diverses cintes que als organitzadors els han semblat interessants, ja sigui per l’estructura literària del relat, per les il·lustracions, perquè són adaptacions dels grans clàssics o perquè exemplifiquen arquetips propis de la literatura.

Les entrades per al cicle de cinema es poden adquirir a la Filmoteca (2 euros). Les de la Festa de la Literatura per a Famílies (4 i 5 de febrer 2017) estan a la venda a la web del festival.

PROGRAMA DEL CICLE DE CINEMA

Per a aquestes primeres setmanes d'activitat hi ha prevista la projecció dels següents films:

'La historia de la princesa Kaguya'. 17 i 18 de desembre, a les 17.00 h

Doblada al castellà. A a partir de 10 anys.

Basada en un conte popular del Japó, l’última obra mestra de l’estudi Ghibli explica la història de la princesa Kaguya, que va néixer en un arbre de bambú d’on va ser recollida i criada per una parella de camperols. Va créixer i la seva bellesa enlluernava tothom, especialment cinc nobles que feien l’impossible per aconseguir-ne la mà. Ella sempre semblava trista i no podia deixar de mirar la lluna.

'Curts cinematogràfics'. 24 i 31 de desembre, a les 17.00 h

Cicle de curts cinematogràfics animats: 'Bat time' (Elena Walf / Alemanya / 2015); 'Le vélo de l’éléphant' (O. Shchukina / França / 2014); 'The Teeny-weeny fox' (S. Szkiladz, A. Quertain / França / 2016); 'Lambs' (Gottfried Mentor / Alemanya / 2013); 'Rabbit and Deer' (Péter Vácz / Hongria / 2013); 'Zebra' (Julia Ocker / Alemanya / 2014); 'Perfect houseguest' (M. Porter, R. Kuwahata / EUA / Japó / 2015); 'Oktapodi' (Julien Bocabeille i altres / França / 2007).

'Persèpolis'. 31 de desembre, a les 18.30 h

Doblada al castellà. A partir de 13 anys.

Un film basat en els dos primers volums dels quatre que componen el còmic autobiogràfic de Marjane Satrapi i premi del jurat del festival de Cannes. L’acció comença quan Marjane té nou anys, a l’Iran de la revolució islàmica, quan el xa és expulsat del país i comença la revolució islamista. A partir d’un traç aparentment simple, tant el còmic com el film ens porten a reflexionar sobre temes complexos com el segrest de la identitat, la pèrdua de la innocència, l’odi racial o la mort dels éssers estimats.

'La ventafocs'. 7 i 8 de gener, a les 17.00 h

Doblada al català. A partir de 10 anys.

Hi havia una vegada una noia que es deia Ventafocs a qui la seva madrastra i les seves dues germanes obligaven a ocupar-se de les feines de la casa, com si fos una criada. Un dia es va trobar tres avellanes màgiques que li van concedir tres desitjos que li van capgirar la vida.

Sobre el festival FLIC

El FLIC és un festival d’accions, experiències i creació literària que convida les famílies, joves creadors i professionals a gaudir de la literatura i les arts i aposta per la innovació i l’experimentació en els diversos formats culturals. Enguany arriba a la seva setena edició, amb la relació entre la literatura i el menjar com a eix vertebrador de tota la programació sota el lema “Paraules que alimenten” i es consolida com a festival de referència sobre la literatura infantil i juvenil.

Flic Festival, un paradís literari

El FLIC es celebra a diverses ciutats (Barcelona i Madrid) de forma itinerant, i també té un programa per a les escoles, el Network Flic Escoles d’Il·lustració, per impulsar i detectar nous talents, i una trobada professional.

A Barcelona, el FLIC arrenca, com dèiem, el 17 de desembre amb el cicle de cinema familiar a la Filmoteca de Catalunya, que finalitzarà el 29 de gener. La gran Festa de la Literatura per a Famílies tindrà lloc el dies 4 i 5 de febrer, al CCCB i al Macba, amb Elisenda Roca, Clara i Adriana Peya, Yoshihira Hioki, Nina Wehrlee, Jordina Biosca, Roser Ros, Maite Carranza, Miquel Desclot, MediaLab-Prado i Prohibit no tocar com a caps de cartell, i una programació cultural d’accions literàries que farà que la literatura sedueixi el públic familiar.

Però el FLIC també vol contribuir a la transformació del model literari infantil cap a noves formes de creació literària. Per això s’ha organitzat una jornada professional (10 i 11 de març) que, sota el títol “Dissenyant literatures: paraules que alimenten”, reunirà al Museu del Disseny de Barcelona experts mundials entre els quals destaquen Henning Wagenbreth, Maite Carranza, Isabel Minhos (Planeta Tangerina), Cléa Dieudonné i Pencil Ilustradores, entre d’altres. Com a gran novetat d’enguany destaca la Fira d’Il·lustració i es mantindrà el format del Pechakucha Powered by amb Carme Ruscalleda, UNTO, Pebra Negra, Olga Capdevila & Ingrid Picanyol, entre d’altres.

Campanya «Cap nen sense cultura»

Conscients de la situació de vulnerabilitat social i econòmica de moltes famílies de casa nostra, l'organització impulsa la campanya «Cap nen sense cultura», amb la qual conviden organitzacions i particulars a facilitar l’accés d’aquestes famílies al festival.

«Cap nen sense cultura» és una campanya de sensibilització sobre el valor de la cultura en la vida de les persones des de la infantesa. Les aportacions econòmiques es transformaran en entrades per al festival FLIC en benefici de la Taula d’Entitats del Tercer Sector, Fedaia i la Plataforma per la Infància de Catalunya.

El dijous 15 de desembre a les 19.30 h es celebrarà una subhasta d’il·lustracions a la Galeria Cromo (Riera de Sant Miquel, 27, local 1) de Barcelona, conduïda per la periodista, escriptora i dramaturga Elisenda Roca. 27 artistes han cedit les peces a subhastar per la campanya i els preus de sortida oscil·len entre els 20 i els 300 euros. Els assistents hi trobaran originals i còpies signades per Arnal Ballester, Quico Rovira, Carme Solé i Vendrell, Sara, Pep Montserrat, Jordi Vila-Delclòs, Cristina Losantos, Marion Bataille, Olga Capdevila, Noemí Villamuza, Albert Asensio, Mariona Cabassa, Pere Ginard, It’s Raining Elephants, Àngel Sauret, Inge, Tangerina, Aina Bestard, Marta Altés, Rocio Bonilla, Màriam Ben-Arab, Agustín Comotto, Liliana Fortuny, Lyona, Christian Inaraja, David Acevedo i Marta Bellvehí, entre d’altres.

A més, també es pot col·laborar en la campanya en el moment de fer la compra d’entrades 'online' del festival FLIC. Només caldrà seleccionar l’opció "Vull participar a la campanya 'Cap nen sense cultura'" i especificar l’import a ingressar. També es pot fer una transferència bancària al número de compte associat a la campanya que trobaran al web del festival.

stats