Activitats amb nens 26/10/2018

Tot a punt per al Petit FICMA

En el marc del Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient de Barcelona

A.f.
3 min
Tot a punt pel Petit FICMA

Del 2 al 9 de novembre es durà a terme al CosmoCaixa el Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient (FICMA), que celebra el seu primer quart de segle projectant més de 120 treballs audiovisuals de més de 40 països. Entre les seves moltes estrenes es presentarà 'Eating animals', produït i narrat per l'actriu Natalie Portman; 'Sharkwater extinction', del recentment desaparegut Rob Stewart, a qui es retrà tribut amb el Sol d'Or Especial del Festival, totes dues estrenes europees, i 'Poisoningparadise', produïda per l'actor Pierce Brosnan.

El festival aposta per treballs que consciencien el ciutadà sobre temes candents de les diferents situacions ambientals que estan passant al nostre planeta, com el plàstic en els nostres oceans, el canvi climàtic, la caça il·legal d'animals, la desforestació, els drets humans, les energies renovables, l'alimentació, etc. Per a aquesta 25a edició s'han presentat més de 1.500 produccions documentals, animades i ficcions.

Pensant en els més petits

En el marc del festival, i amb la voluntat de tenir present el públic infantil, s'ha ideat, un any més, la programació del Petit FICMA. El FICMA dedica aquesta secció a la infància, la joventut i les famílies, i ha programat la projecció de documentals (llargs i curts), a banda de dues activitats en què els nens seran protagonistes.

La primera de les propostes és el taller 'Creant robots', amb Joan Hidalgo, més conegut com 'Joan Robots', un noi que té 17 anys i pateix atàxia, però això no li impedeix crear robots fabricats 100% amb materials reciclats. La cita serà diumenge 4 de novembre a les 13 h al CosmoCaixa.

La segona proposta és el taller 'Fes la teva joguina reutilitzant envasos', en què s'explica als nens com reutilitzar envasos per fer edificis i construir una ciutat imaginària.

Taller de construcció d'edificis amb material reutilitzat

A banda dels tallers, el Petit FICMA inclou altres activitats pensades per al públic familiar. Per exemple, han previst la projecció de curts per a infants de 4 a 12 anys (d'inspiració positiva i d'educació ambiental) i de documentals.

  • Curts d'inspiració positiva: Es tracta d'una selecció de curtmetratges sense diàlegs adreçat a nens i nenes de 4 a 8 anys en què s'expliquen situacions ambientals i socials d'una manera molt positiva, que donen exemples de comportaments i actituds inspirant els infants a fer accions positives en el seu entorn.
  • Curts per a l'educació ambiental: Selecció de curts de ficció destinat a nens i nenes a partir de 8 anys, en el qual s'explica una situació ambiental o social i quina és la millor manera per enfrontar-la.
  • Introducció al documental: Des del FICMA volen incentivar que els més joves s'acostumin al gènere documental, que permet endinsar-se en realitats que potser d'una altra manera seria impossible. Proposen als nens i nenes a partir de 12-14 anys a mirar un seguit de documentals curts per conèixer la situació del nostre planeta.
  • Divercine: Col·lecció de curtmetratges de la programació d'aquest festival amic del FICMA i que se celebra anualment des de fa 27 anys a Uruguai.
Divercine al FICMA

Programació per a tota la família

Pensant en una estona compartida entre pares i fills, el Petit FICMA inclou la proposta 'Mirades del món'. Es tracta d'una col·lecció de curts, la gran majoria sense diàlegs que mostren d'una manera irònica, divertida, en forma de denúncia o de ficció la realitat del nostre planeta des d'un prisma social o ambiental.

Aquestes mirades poden ser reals o poden ser animades.

  • Mirades animals: Què veuen els animals? Com ens veuen? Quina és la seva perspectiva? Una mirada sensibilitzadora i empàtica sobre qualsevol ésser viu.
  • Una gota de consciència: El canvi climàtic és una realitat i afecta molts recursos naturals. Què passa amb l'aigua? Com afecta el canvi climàtic arreu del món a aquest recurs tan vital?
  • Jane: El multipremiat documental de National Geographic que ens explica la història de la famosa primatòloga Jane Goodall i la seva visió única per a la protecció del ximpanzés.

Per a més informació

Petit FICMA

stats