Cristina Serret

Les piles

Les piles són per tot arreu de casa: al comandament de la televisió, als rellotges, a les joguines... Ens són de gran ajuda, però un cop esgotades cal reciclar-les adequadament. Avui t’expliquem per què

Les piles / MARTA CAYUELA Zoom

Què són?

Les piles són objectes que transformen l’energia química per obtenir energia elèctrica. N’hi ha de diversos tipus. Les més comunes són les piles bastó, de forma allargassada i que trobem, per exemple, als comandaments de la televisió. També n’hi ha amb forma de botó, com les dels rellotges i les calculadores.

Qui les va inventar?

La primera pila elèctrica la va fer un físic italià anomenat Alessandro Volta, l’any 1800. Després es van anar perfeccionant fins a fer-les com són ara.

How many batteries have you got?

Families can have an average of fifty batteries at home

Per què s’han de reciclar a banda?

Perquè les piles contenen metalls com el mercuri i el níquel, que, si no es tracten d’una manera determinada, poden ser contaminants per a les persones i el medi ambient. Per això és important que, quan una pila s’esgota, la dipositis als contenidors especials. N’hi ha en molts comerços, fins i tot a les escoles.

Gastem moltes piles?

Moltíssimes! A Catalunya generem unes 2.000 tones de piles a l’any. Malauradament no en reciclem ni la meitat: només unes 600 tones anuals.

For a long time

A battery thrown into the forest may take more than a thousand years to completely disappear

Hi ha alternatives a les piles?

Cada vegada més. Alguns aparells es recarreguen endollant-los a l’ordinador o al corrent elèctric.