CRISTINA SERRET

Els embassaments

Els pantans o embassaments són com ‘gots’ on s’emmagatzema l’aigua dels rius per fer-la arribar a les aixetes de casa. A Catalunya en tenim un nombre prou elevat per garantir que, encara que no plogui, no ens falti l’aigua

Els embassaments / MARTA CAYUELA Zoom

Com s’omplen?

Amb l’aigua de la pluja i de la neu, que hi va a parar de dues maneres. Una és directament, quan plou o neva. I l’altra és a través dels rius, que pugen de cabal quan plou i també quan fa calor i la neu es fon. Una part de l’aigua que porten es fa arribar als embassaments.

Per a què serveixen els pantans?

Per a tres coses. La primera i més important és donar-nos l’aigua de l’aixeta. La segona és evitar desastres quan hi ha pluges torrencials. Sense els embassaments, els rius es podrien desbordar. Finalment, també tenen una funció lúdica: hi podem practicar activitats aquàtiques.

Did you know?

When there is a drought, we also get water from desalination plants, which convert sea water into drinking water

Qui més en consumeix l’aigua?

L’aigua dels embassaments es fa servir per regar els cultius, i també per a la indústria.

Com es fan servir?

En funció de la demanda. Quan és estiu, es fa servir més aigua dels pantans pròxims a les zones turístiques. A l’hivern, els pròxims a les grans ciutats. Així, les reserves sempre estan equilibrades, i no hi ha pantans buits i altres plens fins al capdamunt.

Where do we find them?

Reservoirs are always built beside rivers

Què passa si no plou?

Aquest any està sent molt sec, ha plogut molt poc, i els embassaments no estan plens. Tot i això, la situació no és greu: entra dins la normalitat. Això sí, si aquesta tardor no plou amb abundància, potser a la primavera que ve patirem una mica de sequera.

Quanta aigua tenim?

A la web de l’Agència Catalana de l’aigua pots veure com estan de plens els embassaments. Aquesta setmana ronden el 57%, que no és ni molt ni poc: en èpoques de forta sequera han arribat a estar al 21%.