CRISTINA SERRET

El foc

Recordes quins són els quatre elements de la natura? Aire, aigua, terra i… foc. El foc no és un invent de la humanitat, sinó un procés químic. Però encendre un foc i escalfar-nos amb les seves flames és un petit plaer, no et sembla? Avui te n’expliquem algunes curiositats

El foc / MARTA CAYUELA Zoom

Què és el foc?

És una reacció química que es produeix quan es combinen tres elements: oxigen, un combustible, com ara la fusta o el paper, i una espurna.

Quan el vam descobrir?

Com tantes coses que van succeir durant la prehistòria, no ho sabem del cert. Els primers focs que devien veure els humans els devia causar algun llamp, algun incendi o potser una erupció volcànica.

Did you know?

A candle flame typically burns at around 1000 degrees Celsius

Què és la flama?

És la part visible de la reacció química, i ens dona llum i escalfor. Les flames poden ser de colors diferents, segons el combustible que fem servir i la quantitat d’oxigen que hi hagi. Si encens un llumí veuràs que la part que toca la fusta és blavosa, i al capdamunt de la flama, d’un taronja gairebé groc.

Per què va ser tan important?

Amb el foc, els humans van tenir llum i escalfor a l’hivern, van foragitar els depredadors i van canviar la manera de menjar els aliments. Dit d’una altra manera: els va canviar la vida.

A never-ending flame

There is a fire that has been burning since the dawn of time. It's called the Sun!

No juguis amb foc…

Hi ha una creença segons la qual els nens i nenes que remenen el foc després es pixen al llit.

Podríem fer foc a Mart?

No, seria impossible perquè no hi ha prou oxigen. La Terra és l’únic planeta conegut -o del qual es té prou informació- on podries encendre un foc.