Cristina Serret

Els gegants

Hi ha països on els gegants només són personatges de conte. A Catalunya, en canvi, són reals. N’hi ha a gairebé tots els pobles i ciutats, i els agrada molt ballar i fer cercaviles. A més, són bons amics dels nens i les nenes

Els gegants / MARTA CAYUELA Zoom

Quin és el més antic?

El gegant català més antic que es coneix va sortir a Barcelona l’any 1424. També és el més antic d’Europa.

Quins tipus n’hi ha?

Segons la mida, hi ha gegants, gegantons i gegantets. Després també hi ha la família dels gegants bojos o manotes, que tenen els braços solts, i reparteixen mastegots suaus a tothom que gosa ballar a prop seu.

Did you know?

Giants are not only found in Catalonia. France, Belgium and Italy also have these kinds of characters.

Quant pesen?

Ja et deus imaginar que els gegants no són gaire lleugers. Sobretot els més antics, perquè es feien amb materials pesants. Anys enrere un gegant podia pesar 80 kg, però avui dia pesen menys de la meitat.

Qui els porta?

Darrere d’un gegant sempre hi ha una colla gegantera, que és el grup de persones encarregades de portar-lo a les trobades, fer-lo ballar, i tenir-ne cura.

A big family

Giants in Catalonia are a big family. There are more than 4000!

Com ballen?

Els gegants ballen al ritme de la música. Sovint els acompanyen grallers, però també ballen quan toca la banda o altres formacions musicals. Els geganters carregadors, que són els que els fan ballar, solen canviar cada una o dues cançons.

Qui els fa?

Els mestres artesans geganters. Per construir-los fan servir materials com la fibra de vidre, el cartró pedra, el guix o la fusta.

Com són, sota la roba?

Els gegants estan formats pel cap, el cos, el cavallet i la roba. D’aquesta manera es poden desmuntar, transportar i desar amb més facilitat.