Cristina Serret

Les sardines

El Carnaval s’acaba amb el solemne enterrament de la sardina. Amb això es vol representar que hem arribat al final dels dies de gresca i els grans àpats. Avui us expliquem algunes curiositats d’aquest peix argentat que viu al Mediterrani

Les  sardines / MARTA CAYUELA Zoom

Un peix blau

La sardina pertany al grup dels peixos blaus, que es diuen així perquè tenen molta quantitat d’un greix que és molt saludable per a les persones. Altres peixos blaus són la tonyina, l’anxova o el verat.

Costums nocturns

Durant el dia les sardines es mouen per aigües profundes. Quan es fa de nit, pugen cap a la superfície. Per això es pesquen a la nit.

Fresh or canned

In many shops and supermarkets you can also buy canned sardines

Bancs de peixos

Les sardines viuen i neden en colla, formant grans grups. De vegades, són milers. D’aquests grups en diem bancs. Hi ha altres maneres d’anomenar grups d’animals. Les ovelles, per exemple, fan ramats, i els ocells, estols.

Com es pesca?

De nit, amb una tècnica que es diu encerclament. Una barca posa un focus de llum per atraure les sardines i es desplega una xarxa fent un cercle. Quan un banc s’hi acosta, se l’encercla amb la xarxa. Així se’n capturen moltes d’una sola vegada.

Did you know?

Sardines live in areas of warm salt water

Quan és més bona?

La sardina és més gustosa quan té més greix, i això coincideix just als mesos d’estiu. Per recordar-ho, només has de pensar en els mesos que no contenen la lletra erra.

Cada cop menys

Cada cop hi ha menys sardines al Mediterrani. Una de les principals causes és el canvi climàtic: l’augment de les temperatures afecta el fitoplàncton, que és el principal aliment d’aquests peixos.