Cristina Serret

L’arc de Sant Martí

El podem veure i fotografiar, però mai no l’arribarem a tocar. L’arc de Sant Martí només apareix de tant en tant, i omple de colors l’horitzó després de la pluja. Avui te n’expliquem algunes curiositats

L’arc de Sant Martí  / MARTA CAYUELA Zoom

Quan surt?

Quan plou i fa sol al mateix temps. Per veure’l has de tenir la pluja al davant i el sol a l’esquena. L’arc de Sant Martí és més fàcil de veure a la tarda o a primera hora del dia, que és quan el sol està més baix.

Per què es forma?

Els colors els veiem quan la llum del sol penetra a les gotes d’aigua. Llavors, es reflecteix en el fons de la gota i en surten rajos de colors.

Out of reach

A rainbow is not an object, so you will never be able to reach it

Pot tenir més d’un arc?

Sí! A més de l’arc principal, de vegades se’n veu un altre a sobre, però amb els colors menys intensos. A més, aquest segon arc té els colors en ordre invers: el vermell és a l’interior i el violeta a l’exterior. Alguna vegada hi ha qui n’ha arribat a veure’n (i fotografiar) tres!

Per què es diu així?

Ens ho diu una llegenda: conten que sant Martí va desafiar el diable a veure qui feia l’arc més gran i bonic al cel. El dimoni va acceptar, i va fer un arc petit amb els colors difusos. Martí, en canvi, va fer un meravellós arc multicolor. D’aquesta manera va guanyar al diable i va donar nom a aquest fenomen tan bonic.

Did you know?

A rainbow is in fact a full circle of light, but we can only see a semicircle

Quants colors té?

Costen de comptar, perquè els veiem una mica difuminats, però l’arc de Sant Martí té set colors: vermell, taronja, groc, verd, blau, indi i morat. A la part interior de l’arc sempre hi veuràs el color morat, i l’arc més extern és vermellós.