Cristina Serret

Les baldufes

La baldufa és la joguina més ballaruga de totes. Amb la seva característica forma de pera, és una joguina popular, molt antiga i que podem trobar a molts països del món. Amb les baldufes s’hi pot jugar sol o amb la colla, i agrada tant que n’hi ha a gairebé totes les cases

Les baldufes / MARTA CAYUELA Zoom

¿Baldufa o virolet?

La baldufa és una joguina que té forma de pera invertida, amb una punta de metall, que es fa rodar gràcies a un cordill que s’embolica per tot el seu cos. Les baldufes tradicionals són de fusta; les més modernes estan fetes de plàstic i incorporen tota mena de decoracions i detalls lluminosos. El virolet, en canvi, té un eix vertical amb el qual es fa ballar la joguina donant-li impuls amb els dits o els palmells de les mans.

Una joguina sense cap ni peus

La part de dalt de la baldufa és el barret, i a l’altre extrem hi ha la punta metàl·lica o ballador. El cos té dues parts: el ventre, o part superior, i el costellam, que és on s’entortolliga la corda per fer-la ballar.

Did you know?

Spinning tops are one of the oldest toys ever to be discovered

Com s’hi juga?

El primer que cal per jugar a la baldufa és aprendre a fer-la ballar. No és difícil, però requereix una mica de pràctica. De jocs de baldufes n’hi ha molts. Un dels més tradicionals consisteix en fer-la ballar a dins d’un cercle, mentre els altres jugadors intenten treure-la fent un pinyac o cop amb la seva baldufa. Amb les baldufes més modernes el joc consisteix sobretot a fer trucs i figures.

Ask your grandpa

Spinning tops were very popular in the 20th century. It’s likely that your parents or grandparents played with spinning tops when they were children

On és la baldufa més gran del món?

No la trobaràs a la Xina ni als Estats Units, sinó a Sant Hilari Sacalm. Allà hi tenen una baldufa monumental realitzada per fusters artesans. Fa cinc metres d’altura i pesa més de quatre tones. És un dels punts més visitats i retratats del poble.