A. F.

Xerrades i portes obertes a la 21a Setmana de la Ciència

Catalunya s'omple de xerrades, exposicions i portes obertes a centres de recerca amb la 21a Setmana de la Ciència 

Setmana de la Ciència / PERE VIRGILI Zoom
La 21a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’16) se celebrarà d’aquest divendres, 11 de novembre, al diumenge 20, i inclourà prop de 300 actes de divulgació del coneixement científic i tecnològic a més de 50 localitats d'arreu de Catalunya. La SC’16 està organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), amb el suport del departament d’Empresa i Coneixement i la col·laboració de Gas Natural Fenosa, Esteve i Obra Social La Caixa.

La SC’16 inclou prop de 300 activitats gratuïtes i per a tots els públics de l’11 al 20 de novembre

 
La SC’16 oferirà un ampli ventall d’activitats multidisciplinàries de divulgació cientificotecnològica a tot el territori català, fonamentalment conferències i taules rodones, jornades de portes obertes a centres de recerca i museus, cursos i tallers i exposicions, accessibles gratuïtament per a molts diversos públics. El programa complet es pot consultar al web de l’FCRi.
 
La SC’16 pren com a eixos temàtics centrals els llegums, amb motiu de la celebració de l’Any Internacional dels Llegums; la cartografia, per l’Any Internacional del Mapa, i la relació global-local, per l’Any Internacional de l’Entesa Mundial. Aquests temes es proposen com a fil conductor de fons, sense excloure cap altra temàtica.

Dia de la Ciència a les Escoles

Un dels grans reptes d’aquest esdeveniment és impulsar el coneixement de la ciència i les vocacions científiques entre els estudiants d’ESO, els nostres investigadors del futur. Amb aquest objectiu, la SC’16 acollirà un any més el Dia de la Ciència a les Escoles, que s’emmarca dins el programa "Ciència i Aula", impulsat per l’FCRi, juntament amb el departament d’Ensenyament, l’Ajuntament de Barcelona i Obra Social La Caixa, entre altres entitats. Així, el dimecres 16 de novembre més de 100 investigadors realitzaran conferències divulgatives de forma simultània a centres d’educació secundària d’arreu de Catalunya i instal·lacions preparades per ubicar-hi alhora diferents escoles.
 
Més de 12.000 alumnes i 600 professors de 200 centres educatius catalans hi participen enguany. Des del 2003, el Dia de la Ciència a les Escoles ha estat seguit per més de 143.000 estudiants d’ESO i batxillerat, 7.300 professors i 1.500 escoles, i hi ha implicat més de 1.000 científics com a conferenciants.
 

Concurs d’Instagram i joc científic RYM

Enguany es convoca la segona edició del concurs fotogràfic de la Setmana de la Ciència a través d’Instagram. El concurs està obert a qualsevol persona que participi en una de les activitats programades. Les imatges han de ser inèdites i s’ha d’esmentar el nom i la data de l’acte i etiquetar-les com a #fotoSC16. El guanyador rebrà com a premi una tauleta Samsung.

S’organitza un nou concurs d’Instagram i tornarà a estar disponible en línia el joc interactiu de ciència RYM

 
D’altra banda es podrà accedir de nou al joc RYM (Research Your Mind), de format pregunta-resposta, disponible per a dispositius mòbils, navegadors web i Facebook. El RYM, concebut per apropar la ciència als joves de 16 a 20 anys, permet jugar i esbrinar el nivell de coneixements bàsics sobre diferents camps científics a través de 400 preguntes.
 

Passejades per la Ciència i la Història

Com a activitats singulars organitzades des de la secretaria d’Universitats i Recerca, destaquen dues passejades per la Ciència i la Història. Concretament les que tindran lloc per Barcelona i Girona, que permetran descobrir la ciència i la història relacionada amb ambdues ciutats. Els itineraris duren dues hores i mitja i compten amb un guia i dramatització amb actors.
 
La primera ruta, 'Eureka! Inventors i descobridors a Barcelona' (Barcelona, 12 de novembre, 11.00 h) és una ruta pels carrers de Ciutat Vella que ens exposa les vides i els invents de 8 personatges lligats a la ciència, la tecnologia i la història de la ciutat de Barcelona. Amb el suport d'un guia i les dramatitzacions d'intèrprets, l’itinerari permet descobrir el primer automòbil català, el gas Arbòs, el telègraf elèctric o el submarí de Monturiol.
 
El segon circuit, 'Girona, científics de tots els temps' (Girona, 19 de novembre, 11.00 h) proposa una ruta per descobrir la trajectòria d'alguns personatges que han deixat una petjada científica a la ciutat de Girona i a la societat actual. Aquest itinerari guiat i dramatitzat permetrà conèixer les primeres metgesses que treballaren arreu de les comarques gironines o l’encarregat d’iniciar l’electrificació de la ciutat.