LAURA PINYOL

L’il·lusionisme no és per art de màgia!

A l’octubre naixerà l’Escola de Màgia Mag Lari, que oferirà cursos adaptats per a nens i nenes a partir de set anys. La idea és que la canalla comprovi que per fer un truc de màgia calen moltes hores de feina

A l'octubre obrirà portes l'Escola de Màgia Mag Lari / MAG LARI Zoom

“I jo, on puc aprendre màgia?” Segons el Mag Lari, aquesta és la pregunta que li han fet més vegades. Després de més de vint-i-cinc anys creant espectacles d’il·lusionisme, a partir de l’octubre posa en marxa l’aventura de crear el primer centre de màgia de Catalunya. El projecte, fruit de la unió entre l’escola Aules-Arts Escèniques, que dirigeix l’actor i director Daniel Anglès, i el Mag Lari, amb la participació de diversos professors, compta també amb la col·laboració del Grup Focus. L’escola, amb el suport de quatre professors, oferirà diferents modalitats de cursos a nens a partir de set anys, joves i adults i, fins i tot, un cicle formatiu de caràcter professional per a persones que vulguin fer d’aquest art una professió: “Un format molt exportable, perquè no n’hi ha de semblants”.

LA MÀGIA ÉS IL·LUSIONISME

“Els nens es tornen bojos amb la màgia. Creixen i, un dia, s’adonen que el mag no és un ésser extraordinari sinó que la màgia és il·lusionisme i que s’ha de treballar molt per aconseguir aquell efecte”, explica el Mag Lari. Quan s’adona que no és màgia “primer el nen sent una decepció, però dura molt poquet, perquè s’adona que ell també ho pot arribar a fer: «Si es tracta de 'trampes', jo també les puc fer»”, assegura. La pregunta obligada a algú que viu de la màgia és si el desig de transmetre aquest arsenal de jocs de mans és més potent que la prudència de preservar el secret de l’ofici. En aquest sentit, per al Mag Lari, que es va iniciar en aquest món amb llibres i a través de persones que també n’hi van ensenyar, és contundent: “La màgia s’ha de transmetre a gent que té ganes de continuar-la i l’única manera d’aprendre’n és explicar-nos-la els uns als altres. Però, esclar, no s’expliquen els grans secrets el primer dia!”

“La màgia s’ha de transmetre a gent que té ganes de continuar-la"

Mag Lari

EL PÚBLIC PORTA LA IL·LUSIÓ

Hi ha una entesa tàcita davant algú que fa il·lusionisme: la certesa que qui tens davant i et sorprèn amb espectacles impossibles no té poders màgics sinó molta habilitat per produir un efecte, una il·lusió. Per això, per a qualsevol mag és essencial el públic i un dels més devots i incondicionals és l’infantil. Per al Mag Lari, “passen d’idolatrar-te a descobrir, un dia, que poden ser com tu”. Per arribar a això han hagut d’entendre que “poden ser sorpresos, que s’han deixat sorprendre i que ells també poden acabar fent-ho; retenir aquesta il·lusió és molt especial”.

Però un número de màgia es val de molts més ingredients, “necessita un element d’expressió corporal molt gran, de comunicació, de comprensió dels altres... per tant, necessites un públic que t’escolti”. Aquesta necessitat d’audiència és un element que també cal aprendre a gestionar: “Ser el centre d’atenció enganxa molt, és divertit, però no et pots creure superior”, adverteix.

Aquestes i moltes altres coses són les que es podran aprendre en aquests cursos categoritzats per edats i modalitats. Qui vulgui aprendre a fer màgia, ja ho sap. La recepta, com tot, és un munt d’hores de pràctica, paciència i habilitat. La base de tot.

LA PROPOSTA

L’Escola de Màgia Mag Lari oferirà diversos cursos per treure a la llum el petit mag que es porta dins. Les propostes són les següents: el curs Fu Manchú ret homenatge al gran mag d’escena amb estètica xinesa, el setè mag de la dinastia Bamber, fill del gran mag i inventor d’il·lusions Okito. Adreçat a nens de 7 i 8 anys, treballarà diversos tipus de màgia (cartes, monedes, mocadors, cordes, jocs d’enginy) construint des del principi tot el material per fer les activitats. Fer màgia comença amb un joc per interaccionar amb els altres.

Càrtex va ser un gran mag de saló barceloní que es va conèixer com el mag de la simpatia. Aquest curs està pensat per a nens de 9 i 10 anys.

El grup Houdini, per a nens d’11 a 12 anys, treballarà la màgia de prop i de saló, amb especial èmfasi en la cartomàgia. Els jocs de mans adquirits, des dels més fàcils fins als més complexos, seran de gran impacte. En aquest àmbit, la presentació en públic serà una eina clau per intensificar la sociabilització i el treball en grup. Harry Houdini va ser l’escapista més famós de la història. La seva vida és una llegenda.

L’últim curs de joves és el d’Okito, per a nois de 13 a 15 anys, que homenatja Tobias Bamberg, pare de Fu Manchú i un dels membres més il·lustres de la nissaga de mags més prolífica de la història.