Cristina Serret

Anatomia del llibre

Ja has pensat quin llibre compraràs per Sant Jordi? De vegades triar és fàcil, si per exemple és d’un autor que ja coneixes o d’una col·lecció que t’agrada molt. També pot passar que escollim els llibres perquè ens agrada el que ens expliquen a la contracoberta, o perquè tenen un títol que ens crida l’atenció. I tu, com tries?

Anatomia del llibre / MARTA CAYUELA Zoom

Coberta, la cara del llibre

La coberta és el primer que veiem d’un llibre. Per això inclou informació que ens crida l’atenció, com el títol, l’autor i una fotografia o una il·lustració. Les persones que fan els llibres les pensen molt, les cobertes, perquè ens resultin interessants i representin bé la història que explica el llibre.

Contracoberta, el dors

Aquí sovint hi trobem un text que ens resumeix la història o ens en fa un tastet perquè tinguem ganes de llegir-la sencera. S’ha d’escriure perquè resulti atractiu, però sense revelar-nos el final ni cap element sorpresa de la història.

Did you know?

A bestseller is a top-selling book. Bestsellers are also extremely popular. ‘The very hungry caterpillar’ and ‘Greg’s diary’ series are examples of best-selling books

El llom, el lateral

El llom és on s’ajunten els fulls o els plecs del llibre. Al llom també s’hi escriu el títol, perquè sovint els llibres s’exposen o es desen en posició vertical.

La faixa, el cinturó

De vegades la coberta del llibre està envoltada per una tira de paper amb una frase. És com una mena d’anunci publicitari en què una persona, sovint un altre escriptor, diu com és de bo el llibre, o per què val la pena llegir-lo.

A kind of magic

The ‘Harry Potter’ novels are among the most read books in the world

L’enquadernació, el vestit

Les tapes dels llibres poden ser toves o rígides. Quan estan fetes amb paper o cartolina que es pot doblegar, diem que el llibre té una enquadernació en rústica o de tapa tova. En canvi, si són de cartró folrat amb paper imprès, i no es poden doblegar, diem que el llibre està enquadernat en cartoné o tapa dura.