Criatures 17/11/2012

A la neu! Primer tast de l'hivern

Xavier Tedó
4 min
A la neu!  Primer tast de l'hivern

La neu és, per a la majoria de nens del nostre país, un fenomen que no viuen en el seu dia a dia. Només quan neva a cotes baixes els infants poden descobrir la màgia de la neu. Tot i així, la proximitat amb el Pirineu fa que moltes famílies hi vagin amb les seves criatures uns dies perquè vegin per primer cop la neu. Vall de Núria és, segurament, l'estació d'esquí més enfocada al públic familiar. Ruth Bober, una de les encarregades d'aquesta estació del Ripollès, remarca que "és una estació ideal per endinsar-se en el món de la neu, perquè és petita i familiar". Que només s'hi pugui accedir amb el cremallera hi juga un paper clau, perquè evita les massificacions i converteix el viatge en una aventura per als nens. L'estació disposa de dos espais diferenciats perquè els nens puguin fer diverses activitats relacionades amb la neu si encara no tenen l'edat recomanada per esquiar o fer snow . El primer és el parc lúdic, que ofereix un munt de propostes a l'aire lliure. La baixada en trineu és una de les activitats estrella. Hi ha una pista per a nens d'1 a 2 anys, que baixen acompanyats dels seus pares, una per a nens més grans i una altra per a adults. L'altra activitat amb més tirada és el descens en pneumàtics per tobogans (Tubby), adreçada als més menuts de la casa i a nens ja més grans. Les dues cintes transportadores permeten a infants i nens tornar a pujar i baixar les vegades que vulguin tenint en compte que el preu per una hora d'aquesta instal·lació és de 12,65 euros, una quantitat sensiblement inferior, però, al que costa un forfet i que baixa en funció de les persones que s'hi apuntin. A part d'aquestes dues activitats, el parc lúdic també disposa d'un rocòdrom, tirolines i jocs d'equilibri que estan disponibles si no hi ha molta neu acumulada. El Cau de la Marmota és l'altre espai destinat als infants i que és gratuït si esteu allotjats a l'hotel o als apartaments de Vall de Núria. Com explica Bober, "és un espai pensat perquè els nens i les nenes de quatre a deu anys puguin gaudir de la seva pròpia zona per jugar amb un ampli ventall d'activitats per conèixer Núria i divertir-s'hi". Es tracta d'una cabana de fusta en què es fan activitats lúdiques i educatives aprofitant l'impressionant entorn natural de la vall i que permet tenir els infants a resguard si fa mal temps. El personal d'aquest parc infantil ofereix tallers de maquillatge, màscares i disfresses, de contes o de reciclatge. Les classes de tir amb arc també tenen molts seguidors. De fet, aquesta modalitat esportiva és un dels esports que formen part, juntament amb les raquetes de neu, de la gimcana que organitza l'estació.

Oferta variada

L'estació de la Molina també disposa d'una moderna àrea infantil, amb un parc de neu i un parc infantil, situats a la zona de Pista Llarga. El parc infantil està orientat als més menuts de la casa (nens i nenes a partir de sis mesos) i està concebut perquè els pares puguin esquiar còmodament mentre els seus fills fan activitats lúdiques i educatives amb monitors especialitzats. Al parc de neu els nens entre quatre i sis anys poden tenir el primer contacte amb la neu d'una manera lúdica en un recinte segur i tancat que farà, com remarca Anna Sirvent, membre de l'estació, "de la primera relació dels nens amb la neu un joc per recordar". La Molina també disposa d'un xiquiparc dedicat al freestyle i a l' snowboard per als joves i per als que s'inicien en aquestes especialitats. Dues interessants activitats en família són les excursions amb màquina trepitjaneu o en motos de neu. Aquesta última activitat està adreçada a tots els públics i només requereix prestar una mica d'atenció al guia que fa d'acompanyant, en una ruta que també es pot fer de nit, que es pot allargar una hora i mitja i que es pot concloure amb un sopar davant d'una foguera.

'Snow', quan?

La Molina i, sobretot, la Pista Llarga han estat des de sempre un lloc on han après a esquiar moltes generacions de catalans. No debades, disposa de nou escoles d'esquí amb prop de 400 monitors. ¿Però quina és la millor edat per iniciar-se en la pràctica d'aquests esports? L'edat òptima per començar a esquiar depèn del caràcter del nen, però es recomana fer-ho entre els quatre i cinc anys, perquè abans encara no ha desenvolupat les seves capacitats psicomotrius i podria suposar un risc. En aquest sentit, els monitors de les estacions suggereixen que el primer contacte amb la neu es faci sense esquís, caminant, corrent i jugant amb la neu. Els primers passos amb els esquís s'han de fer sempre amb una persona experta en la disciplina i en una zona protegida per a principiants.

Els cursos amb monitors especialitzats són la millor opció perquè el nen aprengui amb les màximes garanties. Es recomana un mínim de 6 a 8 classes. Per a l' snow recomanen començar als 7 anys, quan ja sàpiguen esquiar, perquè demana més control per mantenir l'equilibri.e

stats