Criatures 04/05/2013

La maternitat aporta nous recursos

Alguns consells per poder treure el màxim partit al cervell de mare

T.g.
2 min
La maternitat aporta nous recursos

Segons la periodista Katherine Ellison, autora del llibre El cerebro de mamá. Cómo la maternidad estimula la inteligencia (editorial Destino), hi ha un seguit de consells per estimular al màxim les capacitats cerebrals de les mares.

Treu partit de la maternitat

La ment d'una mare està atenta i concentrada perquè està entregada a la criatura, i això li aporta més habilitats. Hi ha mares que expliquen que, mentre la criatura dormia a les nits, han començat a pintar o a fer activitats que mai no havien fet. El cervell es torna dinàmic.

Prioritzeu

Justament saber concentrar-se i centrar l'atenció, el que fan les mares, és un dels avantatges neurològics del cervell matern. És normal que a la feina els costi concentrar-se perquè pensen en la criatura, si està bé o no. Si és possible, durant els tres primers anys de vida de l'infant, prioritzeu-lo per sobre de la feina. "Les dones que tenen una relació positiva amb els seus fills els primers anys de vida acostumen a tenir més autoestima".

Dormiu

Fonamental. Els primers mesos de vida de la criatura, repartiu responsabilitats amb la parella. I a mesura que creixi, també serà molt important fer-li entendre que és important per a la felicitat de tots que dormin a la nit.

Oportunitat per aprendre

La maternitat no provoca un atac d'estrès al cervell, sinó que l'estimula. Fins i tot els dies que us munti la marranada més gran, penseu que us està donant una oportunitat per fer servir la teoria de la ment, per pensar per què ho està fent, per deixar que es calmi. "El metaconeixement alleujarà el teu estrès i també t'ensenyarà a reaccionar davant de les rebequeries dels adults".

Aposta per l'oxitocina

L'oxitocina (la que es produeix de manera natural, no la sintètica que se subministra per accelerar el part) està connectada amb la memòria i l'aprenentatge i també afavoreix el vincle entre la mare i la criatura i les relacions socials. Tant el part vaginal com la lactància i també els massatges i les abraçades disparen els nivells d'aquesta hormona.

Fer xarxes socials

La necessitat de relacionar-se està impresa en els nostres gens. "És propi dels éssers humans associar-se i cooperar en la cura de les criatures", diu l'antropòloga Sarah Hardy. Hi ha societats primitives, com els pigmeus aka de l'Àfrica Central, en què els infants poden estar cuidats per dotze adults que exerceixen les funcions de mare. La idea que les mares soles són capaces de cuidar els seus fills és actual.

Passeja

Passejar o practicar alguna activitat física ajuda a sentir-se millor i fa que la mare pensi amb més claredat, perquè es millora la circulació sanguínia al cervell i pot augmentar el nombre i la densitat dels vasos sanguinis del còrtex motor i del cerebel.

stats