Infància 04/01/2023

La panera dels tresors: ¿una proposta per mantenir quietes les criatures?

Els nadons i els infants petits senten especial atracció pels objectes que fan servir els adults; oferir estris de la vida quotidiana barrejats amb joguines ben triades és una gran opció per acompanyar amb qualitat la seva necessitat de moviment, de descoberta i d’exploració

2 min
Una panera de tresors
  • Tipus de joguina: Contenidor amb material d’exploració sensorial.
  • Edat: Des que gategen fins als 2 anys.
  • Possibilitats: Descobrir la riquesa sensorial dels objectes explorant-los amb llibertat i seguretat.
  • Metodologia/pedagogia: Proposta d’Elinor Goldschmied

La panera

Millor rígida. Estan de moda les toves, però no permeten la mateixa exploració. La cistella és un objecte més de descoberta, poden llepar-la, posar-se-la al cap o seure-hi a sobre! Ha de tenir cos i certa consistència. L’alçada ideal és de 10 cm i Ø de 20 a 30 cm, més grossa es converteix en un calaix dels mals endreços.

Quants objectes posar-hi

Tants com vulgueu mirant bé la qualitat i la diversitat sensorial. No ho poseu tot de cop, comenceu amb 10 i canvieu-los regularment.

Els objectes i joguines

Assegureu-vos que no passen pel tub del paper de cuina i millor posar materials naturals, tenen molta més riquesa sensorial. Fusta, acer inoxidable, suro, roba, cautxú, etc. Han d’aportar informació sobre pesos, sons, mides, textures i temperatures diferents. Colador, cullera, raspall de dents, flameres. Materials apilables com bols, cons o gots, peces de roba, boles de diferents textures per posar-les dintre dels bols; així afavoriu la interacció entre els objectes.

Què faran amb la panera?

Buidar-la, emplenar-la, emportar-se els objectes, fer-los rodar, apilar-los. Comprovar que uns cauen més ràpid, que sonen, fan olor i pesen diferent. Els llepen tots, perquè els nens petits agafen amb les mans però toquen amb la boca i a més ho fan tot en moviment, com ha de ser; oblideu la imatge d’un infant assegut i quiet explorant.

Conclusió

Mireu al voltant i sense tocar res, imagineu quina textura té a la boca i al tacte qualsevol objecte; oi que ho sabeu? És perquè està registrat a la vostra memòria sensorial, en algun moment vau comprovar-ho posant-vos-ho a la boca i també manipulant-ho. La panera és un tastet de món que podeu acostar als vostres infants petits per ajudar-los a construir aquests registres sensorials.

Fundadores de Jugar i Jugar i especialistes en joc infantil
stats