TRIBUNA OBERTA
Infància 17/02/2021

La nostra prioritat segueixen sent els infants

El sector de l'educació en el lleure alerta que està tocat de mort

Montse Guiral
2 min
L'educació en el lleure és fonamental per al creixement dels infants

El 13 de març del 2020 les vides de tots i totes van fer un tomb de 360 graus. Aquella insòlita situació ens condemnava a un dur confinament de tres mesos. Però, tot i això, tots els sectors van posar-se a pensar, a imaginar què podien fer per tirar endavant al veure afectats el seus negocis, el seu pa a taula i el dels seus treballadors. El sector del lleure va fer mans i mànigues (els que podien) per transportar i transmetre el seu saber i coneixement a través de les pantalles i les sessions virtuals. Vam formar-nos (Zoom, Google...) per poder seguir educant els nostres estimats nens i nenes, que, gràcies a les activitats que fan després de l’horari lectiu, poden seguir aprenent el que necessiten o els satisfà (robòtica, esport, reforç escolar, dibuix, arts, dansa, idiomes...). Totes aquestes activitats donen un valor afegit insubstituïble als seus aprenentatges, a les seves vivències i al seu entorn.

Avui som a mitjan febrer del 2021. Gairebé ha passat un any i, si féssim un esquema amb les diferències entre ara i onze mesos enrere, crec que no en veuríem cap. Al nostre sector tot segueix igual. Bé, mentida: durant l’estiu som “essencials”, “necessaris” i ens convertim en conillets d'índies per posar a prova tot el que ens permetrà tornar segurs a l’escola al setembre. Seguim buscant estratègies per donar servei als nens i nenes que necessiten o que volen nodrir-se d’altres coneixements, de córrer, de crear, d'aprendre un esport o, de vegades, simplement perquè les famílies puguin conciliar.

Però l’única cosa que trobem són obstacles. No hi ha manera d’avançar, no rebem ajudes significatives, tot i saber que l’administració ens deixa clar que l’economia està entre les seves prioritats. ¿I la salut, el benestar emocional i la cultura?

Ens trobem immersos en un embolic d’incongruències i disbarats, en el qual es prioritzen alguns sectors i se n'obliden d’altres. El món del lleure, tan important per a la integració, la socialització i la realització personal dels infants, està tocat de mort. Algunes empreses ja s'han donat per vençudes davant la impossibilitat de tirar endavant.

Jo dirigeixo una acadèmia de robòtica i veig amb estupefacció que puc anar a fer-me una manicura, fins i tot un dissabte, i, en canvi, no puc obrir el meu espai amb grups reduïts, ventilació i mascareta.

Em trobo en un llimb i tinc la sensació que ningú no ens té en compte. Segueixo lluitant per oferir als meus usuaris tots els coneixements possibles, ara mateix de manera ben limitada, a través d'una freda pantalla. Fins i tot els cedeixo el nostre material perquè se l'emportin a casa. Si segueixo lluitant és per ells, perquè ara mateix, la meva empresa, igual que la majoria de les del nostre sector, no és rendible. Perquè, per estrany que a molts els pugui semblar, la nostra prioritat són sempre els infants. Les persones. És això el que defineix el sector del lleure, l’educació i la cultura.

Montse Guiral és directora d'Edukem-nos i membre junta directiva de l’Acellec

stats