Neix un nou model per reparar els infants víctimes d’abusos sexuals

AIDA és una unitat pionera per diagnosticar i reparar les criatures que han patit abusos

2 min
El projecte AIDA - Abordatge Integral de l’Abús ajudarà les víctimes i les seves famílies de forma integral

La Fundació Concepció Juvanteny, entitat social per la protecció dels drets dels infants, ha presentat la nova unitat contra els abusos sexuals per al diagnòstic i la reparació de les víctimes i les famílies: AIDA - Abordatge Integral de l’Abús. El nou servei dona resposta a una realitat esfereïdora que indica que 1 de cada 5 nens pateix abús sexual infantil abans dels 17 anys. D'aquests, un 60% mai rebran cap tipus d'ajuda i el 90% no diran res fins a l'edat adulta.

“La unitat AIDA introdueix un nou model d’intervenció basat en la reparació i no en el tractament de les víctimes. L’abús no és una malaltia, és una agressió a la part més íntima de la persona, a la seva ànima, i aquesta agressió no es tracta, es repara”, explica Montserrat Juvanteny, impulsora i directora del projecte d’AIDA. "Les víctimes d’abús se senten culpables del seu patiment, per vergonya o per por, i no revelen fins molt temps després el mal que han patit. El nostre objectiu és trencar aquest tabú. Som conscients que l’abús empresona el futur de les víctimes, i treballem per ser la clau de la seva llibertat".

AIDA tracta les situacions d’abús de manera pionera. En primer lloc, empodera els infants perquè identifiquin, rebutgin i facin públiques possibles situacions d’abús. L’abordatge de la reparació es fa des de la família, que suposa el nucli central de la problemàtica i de la seva reparació. Es busca que el procés sigui breu per afavorir el restabliment de l’equilibri funcional i emocional del sistema, i es complementa amb cobertura i assessorament jurídic per evitar la revictimització. 

Els abusos infantils, una realitat que cal combatre de manera integral

Entre un 70% i un 80% dels abusos sexuals infantils es produeixen en l’àmbit intrafamiliar. Es produeixen en la família nuclear dels infants, la seva unitat de convivència diària, un entorn que hauria de ser protector i que, en aquests casos, esdevé abusador.

Aquestes situacions d’abús, de les quals només es verbalitzen un 20%, provoquen disfuncions i patiments a tota la família. Les víctimes que es detecten reben tractament i atenció, però els altres membres de la família queden desemparats. AIDA no només ajudarà les víctimes, sinó que tractarà i repararà tots els membres de la família per prevenir abusos futurs.  

AIDA compta amb terapeutes familiars, psicòlegs, treballadores socials i professionals de l’àmbit sanitari preparats per atendre les víctimes d’abús de manera personalitzada. També es disposa de juristes especialitzats, que permeten reduir el nombre de sessions en què les víctimes han de declarar i rememorar esdeveniments traumàtics. L’objectiu conjunt és oferir un abordatge integral de l’abús.

Tots treballen de manera conjunta i coordinada tant amb la víctima com amb la família, per assegurar un abordatge integral de la situació d’abús i una reparació adequada. 

AIDA formarà part dels serveis que ofereix la Fundació Concepció Juvanteny, creada l’any 2000 per defensar els drets dels infants. La Fundació ha sigut responsable de la gestió de la unitat de pediatria social per al diagnòstic de l’abús sexual de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona entre el 2002 i el 2021, període durant el qual es van atendre més 700 infants i adolescents víctimes d’abús. 

stats