Jugar i Jugar
Infància 24/02/2023

Els minimons: què són, què cal per fer-los i quan s'han d'oferir

Per gaudir plenament d'aquest joc, els infants han de tenir almenys 5 anys

2 min
Mini mon de l'oceà

BanyolesEls minimons són una expressió del joc simbòlic lliure i no estructurat que forma part de la cultura d’infància, no es tracta d'un joc nou, potser el que hem fet ha sigut canviar-li el nom. Són escenaris en els quals representem moments de la vida quotidiana o escenaris imaginaris a petita escala, fent servir tota mena de materials, siguin estructurats o no. La caseta a l'arbre, el joc amb els clics o el minimón que tenim cada Nadal a moltes llars, el pessebre.

Per què necessiten fer-los?

Igual que amb l’art, i tal com us explicàvem la setmana passada, els infants s'expressen per aconseguir integrar vivències de tota mena, que poden ser situacions noves o poc conegudes i també les que els generen curiositat com ara l’espai, el mar, l’Antàrtida o la sabana.

Són també una eina terapèutica magnífica per pair situacions traumàtiques com pot ser l’ingrés d’una persona estimada a l’hospital o un procés de dol.

Minimón de la muntanya.

A quina edat?

Aquesta activitat els implica posar en marxa moltes habilitats diferents: psicomotricitat fina per col·locar figuretes petites i de construcció, llenguatge, imaginació, coneixement científic, relacions socials, creativitat, paciència i tenacitat. És a dir, que per gaudir d’aquest joc plenament han de tenir almenys 5 anys.

Com ho fan?

Aprofitant recursos que tenen a l’abast, això vol dir que un infant sense joguines també fa minimons amb pedres, branques o amb petxines si viu a prop del mar.

Animals en un tancat.

Què podem posar al seu abast?

  • Un contenidor. Potser una moqueta, una safata o una taula petita. Tenir un espai delimitat per representar minimons permet transportar-los sense tenir hipotecats espais comuns a casa, perquè són projectes que poden arribar a durar dies.
  • Figures que representen persones. Poden ser clics, nins o ninots articulats.
  • Animals. Millor tenir famílies perquè els donen peu a més joc. No és el mateix tenir un gos que tenir el mascle, la femella i el cadell.
  • Peces soltes de formes diferents: Pedres, petxines, aglans, pinyes, branques de diferents mides i mocadors de tela que serviran per fer de mar, muntanya, cel o gespa.
  • Peces de construcció grans i estables: Que serveixin igual per fer les tanques d’un estable que les parets d’un castell.

Conclusió

Avui anirem a dormir més contentes pensant que la peça de Lego que us clavareu a la planta del peu caminant pel menjador us farà menys mal sabent que esteu facilitant un joc que els fa desplegar el seu sentit estètic i la seva capacitat creadora.

stats