Infància 15/07/2017

7 milions de nens es desplacen a l'Àfrica

Hi ha més causes, més enllà de la pobresa, que porten a la migració

Unicef, Comitè Balears
2 min
7 milions de nins es desplacen a Àfrica

Els nens constitueixen més de la meitat dels 12 milions de persones de l'Àfrica occidental i central que migren cada any. El 75% es queda a l'Àfrica subsahariana i menys d'una de cada cinc es dirigeix a Europa.

L'informe de l'Unicef 'En busca de oportunidades: voces de niños en tránsito en África Occidental y Central', basat en una sèrie d'entrevistes a migrants i les seves famílies procedents de diversos països, revela la complexitat d'una sèrie de causes que porten a la migració, més enllà de la pobresa. Suggereix que la migració de nens i joves de l'Àfrica occidental i central tendirà a augmentar a causa de la confluència de factors com el ràpid augment de la població i la urbanització, un desenvolupament econòmic desigual, el conflicte permanent, governs febles i una limitada capacitat institucional per donar suport a les poblacions més vulnerables.

El canvi climàtic és també un factor causant de les migracions a l'Àfrica occidental i central. S'espera que la regió experimenti durant aquest segle un augment de la temperatura d'entre tres i quatre graus, un 150% més que a qualsevol lloc del món. Les greus sequeres i inundacions ja estan causant desplaçaments de la població i la pèrdua de mitjans de vida, mentre que els canvis dels patrons climàtics fan que algunes formes d'agricultura siguin cada vegada més insostenibles.

Segons l'informe, la regió no té prou sistemes de protecció –tant dins com més enllà de les seves fronteres– per garantir la seguretat i benestar dels nens refugiats i migrants. L'informe recomana que les polítiques situïn els nens al centre de qualsevol resposta a les migracions. Això solament podrà fer-se enfortint la cadena de protecció dels infants entre els països d'origen, trànsit i destinació. L'estreta cooperació entre governs, Nacions Unides i aliats no governamentals és fonamental per garantir l'accés dels més petits a atenció sanitària, educació i altres serveis, independentment de la seva condició de migrant.

stats