Criatures 19/09/2018

Un menor de 15 anys mor cada cinc segons al món

6,3 milions d'infants menors de 15 anys van morir el 2017 per causes majoritàriament previsibles

UNICEF, Comitè Balears
2 min
Un menor de 15 anys mor cada cinc segons al món

Es calcula que 6,3 milions d'infants menors de 15 anys van morir el 2017 per causes majoritàriament previsibles, o el que és el mateix, un infant cada cinc segons. Són dades de les noves estimacions de mortalitat publicades per l'Unicef, l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la Divisió de Població de les Nacions Unides i el Grup del Banc Mundial. La gran majoria d'aquestes morts –5,4 milions– ocorren en els primers cinc anys de vida i al voltant de la meitat són de nounats.

“Si no es prenen mesures urgents, d'aquí al 2030 moriran 56 milions d'infants menors de cinc anys, la meitat dels quals seran nounats”, assegura Laurence Chandy, directora de dades, recerques i polítiques de l'Unicef. “Malgrat els progressos notables que hem aconseguit des del 1990, milions d’infants continuen morint simplement a causa de la seva identitat o el lloc on han nascut. Amb solucions senzilles com medicaments, aigua potable, electricitat i vacunes podem canviar aquesta realitat per a tots els infants”, afirma.

A escala mundial, la meitat de totes les morts de menors de cinc anys el 2017 es van produir a l’Àfrica subsahariana, on 1 de cada 13 infants mor abans de complir cinc anys (als països d'ingressos alts, la xifra és d'1 de cada 185). Un 30% de les morts de menors de cinc anys van tenir lloc a l’Àsia meridional.

La majoria dels menors de 5 anys moren per causes que es poden evitar o tractar, com complicacions durant el part, pneumònia, diarrea, sèpsia neonatal i paludisme. Les lesions són una causa més important de mortalitat entre els infants de 5 a 14 anys, especialment a causa d’ofegaments i accidents de trànsit. Dins aquest grup d'edat també existeixen diferències regionals, ja que el risc que corre un infant de morir a l’Àfrica subsahariana és 15 vegades més elevat que el d'un d'Europa.

Malgrat aquests desafiaments, cada any hi ha menys morts d’infants a tot el món. El nombre d’infants que perden la vida abans de complir cinc anys ha disminuït dràsticament, de 12,6 milions el 1990 a 5,4 milions el 2017, i el mateix ha ocorregut amb els infants

“Aquest nou informe posa en relleu els notables progressos assolits des del 1990 en la reducció de la mortalitat entre els infants i els adolescents”, conclou el secretari general adjunt d'assumptes econòmics i socials de les Nacions Unides, Liu Zhenmin. “Reduir la desigualtat mitjançant la prestació d'assistència als nounats, els infants i les mares més vulnerables és essencial per aconseguir la meta dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de posar fi a les morts infantils que es poden preveure i garantir que ningú quedi enrere”.

stats