Criatures 08/11/2016

Els infants reivindiquen el seu dret de participació

El Fòrum "Som infants, som present" ha inclòs un espai on els mateixos infants han compartit experiències de participació a les entitats de lleure

A. F.
2 min
Els infants reivindiquen el seu dret a participar

Dissabte passat, 5 de novembre, es va celebrar al CaixaFòrum de Barcelona una jornada en què prop de 200 nois i noies d'entre 3 a 18 anys, provinents de 12 esplais d'arreu de Catalunya van estar parlant d'igual a igual sobre les seves experiències al voltant de la participació infantil.

Aquesta jornada, que portava per lema "Som infants, som present" és una iniciativa que buscava promoure la cultura de la participació entre les entitats de lleure. El projecte, liderat per l'esplai Enlleura't i la Federació Catalana de l'Esplai-Fundesplai, i que compta amb la col·laboració de l'Obra Social La Caixa, vol contribuir a conscienciar de la importància de generar instruments, processos i espais per als infants, per fer operatiu l'exercici real dels seus drets de ciutadania.

Durant la primera part del Fòrum, els infants, distribuïts en grups, van debatre per construir "la fórmula de la participació", formada per elements com ara "la participació és un dret", "tenim dret a expressar-nos", "cal companyerisme", i "hi ha d'haver espais per a la participació". I tot plegat, "ara i aquí, perquè som ciutadans del present".

La trobada també va comptar amb un espai "laboratori", en què els mateixos nois i noies van compartir fins a 10 projectes i experiències de participació infantil, dutes a terme als seus esplais.

Compartir experiències

Tres exemples de les experiències de participació que van presentar els mateixos infants:

Projecte "Ens-a-JUNTA-rem", del Club d'Esplai Pubilla Cases - Can Vidalet de L'Hospitalet - Esplugues de Llobregat: Els joves del CE Pubilla Cases - Can Vidalet van engegar fa uns mesos aquesta iniciativa per tal de triar els seus propis representants que ara participen a la junta de l'entitat. És una bona manera de donar a conèixer el punt de vista dels nois i noies en els aspectes del dia a dia que es tracten a la junta directiva del centre.

Projecte de millora del parc del barri de la Llàntia, de l'esplai Enlleura't, de Mataró. Els infants d'aquest esplai van impulsar un procés per millorar el parc del barri de la Llàntia, proper a l'entitat i on van moltes nenes i nens. Aquesta activitat ha servit perquè els infants aprenguin a participar tot participant: han fet reunions per decidir idees, les han debatut, les han comprovat sobre el terreny i, finalment, han fet les seves propostes que ara es materialitzaran. Entre les idees, hi ha la reforma de l'accés al parc perquè no surti directament a la carretera, posar xarxes per evitar que les pilotes marxin, una font a la part inferior del parc o un gimnàs per a persones grans.

Projecte Som Riu, dels esplais El Tricicle i El Nus, de Sant Joan Despí. Els infants d'aquests esplais participen al projecte Som Riu, una iniciativa que pretén, amb diferents accions, implicar la ciutadania en la protecció, la planificació, la restauració del riu Llobregat al seu pas per Sant Joan Despí. Entre les millores, els infants han fet una bassa al costat del riu, on ara es poden trobar molts animals com els capgrossos, que són molt importants per a l'ecosistema de la zona.

stats