UNICEF, Comitè Balears

Els efectes del cicló Idai

1,6 milions de nins es recuperen dels efectes del cicló Idai

Els efectes del cicló Idai / UNICEF/UN0291806/PRINSLOO Zoom

Un mes després que el cicló Idai devastàs diverses zones de Moçambic, Malaui i Zimbàbue, almenys 1,6 milions de nins continuen necessitant ajuda urgent en matèria de salut, nutrició, protecció, educació, aigua i sanejament. La interrupció prolongada de l’accés a serveis bàsics podria conduir a brots de malalties i a l’augment de la desnutrició, uns efectes als quals els nins són especialment vulnerables.

Les necessitats a Moçambic continuen sent importants, amb un milió de nins que requereixen ajuda, seguits de més de 443.000 a Malaui i 130.000 a Zimbàbue.

La interrupció prolongada de l’accés a serveis bàsics podria conduir a brots de malalties i a l’augment de la desnutrició

Moçambic ja ha registrat un augment dels casos de còlera (4.600) i malària (7.500) des del pas del cicló.

A Unicef preocupa especialment l’accés a serveis dels més de 130.000 nins que continuen desplaçats, la majoria dels quals es troben a Moçambic i Malaui. Només a Moçambic, la tempesta va destruir més de 200.000 llars.

A Unicef preocupa especialment l’accés a serveis dels més de 130.000 nins que continuen desplaçats

“Els nins que viuen en refugis plens de gent o lluny de les seves llars corren el risc de sofrir malalties, explotació i abusos”, va dir Henrietta Fore, directora executiva d’Unicef, després de la seva visita a Beira (Moçambic) immediatament després del pas del cicló. “El camí cap a la recuperació serà llarg. És imprescindible que els aliats humanitaris estiguin presents en cada pas del camí. Necessitam ajudar els nins i les seves famílies a sobreviure i recuperar-se”.

En els tres països, l’aigua de les inundacions ha anat desapareixent i algunes de les famílies afectades han començat a tornar a les seves llars. No obstant això, milers resten en campaments d’evacuació perquè les seves cases varen resultar danyades o estan destruïdes. La seguretat alimentària també és un problema important perquè les tempestes varen arrasar els cultius setmanes abans de la collita.

La seguretat alimentària també és un problema important perquè les tempestes varen arrasar els cultius

Unicef fa una crida de 108 milions d’euros per continuar responent a les necessitats humanitàries dels nins i les famílies afectats per les tempestes i les seves conseqüències a Moçambic, Zimbàbue i Malaui durant els pròxims nou mesos.