El consultori

Cal que els infants portin ulleres de sol?

El desenvolupament visual és molt important durant els primers anys de vida i s'acaba, aproximadament, pels volts dels nou anys

3 min
Una nena mab olleres de sol.

Arriba el bon temps i passem més estona a l’aire lliure aprofitant al màxim els rajos de sol. És lògic que utilitzem ulleres de sol per protegir-nos de les hores de llum més intensa, però, ¿els infants cal que també n’utilitzin? El doctor Joan Prat Bartomeu, oftalmòleg pediàtric i cap de recerca i innovació del servei d'oftalmologia de l’Hospital Sant Joan de Déu, assegura que les poden dur sense cap problema. “Per què se les posen els adults? Perquè se senten incòmodes amb el sol, els molesta i per filtrar la llum i que no els molesti tant, es posen les ulleres de sol. Per aquesta mateixa raó, els nens també tenen dret a portar-ne”.

Poden fer servir les ulleres de sol a qualsevol edat?

Prat assegura que no hi ha cap motiu perquè els més petits no duguin ulleres de sol, ja que “no és bo ni dolent” que en facin ús a qualsevol edat. Tot i això, explica que els nens menors de tres anys encara tenen el nas molt petit perquè els encaixin bé i considera que si no són imprescindibles potser no caldria usar-ne per sota d’aquesta edat. “Els pares haurien d’observar que volen defugir el sol, així que en les èpoques més crítiques de l’any té sentit que en portin. És una opció”.

Els poden causar problemes de visió?

“El desenvolupament visual, en general, és molt important durant els primers anys de vida i s'acaba, aproximadament, pels volts dels nou anys. A partir d'aquesta edat, la vista ja està del tot desenvolupada i el fet de portar unes ulleres de sol no canviarà aquest desenvolupament”, explica Prat. Alhora, també assegura que mentre els més petits estiguin en un entorn amb molta llum i que els sigui molesta, les poden portar el temps que vulguin, sense limitació recomanada.

I, al contrari, hi ha risc de patologies oculars si no porten ulleres de sol?

Prat assegura que no portar ulleres de sol no comporta cap perill mentre no es miri el sol de manera directa. “Si mires el sol a partir de certa quantitat de temps et pot produir una cremada a la retina. Però això no ho fem i apartem la vista ràpidament perquè ens molesta. Els infants fan el mateix”. Aquest és l’únic perill, amb ulleres de sol o sense.

Què cal tenir en compte a l’hora de triar les ulleres de sol més adequades per a un infant?

El més important és comprar les ulleres de sol en òptiques i defugir les botigues no especialitzades, que n’ofereixen de materials dubtosos. “No saps què et venen i, per tant, no seria la millor de les opcions”, recorda Prat. Per això, cal optar per òptiques, ja que ens assegurem que les ulleres de sol que venen tenen una qualitat suficient. “I cal tenir en compte que els filtres marrons i verds són els més bons per protegir-nos la vista del sol”, afegeix.

Si l’infant no les vol portar, però ho considerem necessari, què podem fer?

“De tant en tant, als oftalmòlegs ja ens passa, que receptes unes ulleres i els infants no se les volen posar”, reconeix Prat. Així que, també en el cas de les ulleres de sol, i per assegurar una protecció de la vista, Prat posa sobre la taula una alternativa: les gorres. “Han de ser gorres que tinguin un bon voladís, com ara les de beisbol. Aquestes tapen molt i són molt eficients. I si del que es tracta és de tapar la llum que ve de dalt, la gorra pot arribar a ser, fins i tot, més potent que les ulleres”, rebla.

stats