Infància 16/02/2021

Per què és bo que les criatures escriguin a mà?

Potencia, entre altres habilitats, la capacitat de memòria, el coneixement de l'ortografia des d'edats primerenques o la capacitat de lectura

3 min
Els beneficis d'escriure a mà per a la canalla són diversos

La invasió de les noves tecnologies ha provocat que la majoria de nosaltres haguem deixat oblidats als escriptoris els antics llapis i bolígrafs. I l'edat no és gaire important, ja que sigui a casa, a la feina o a l'escola, frases i missatges ja no queden gravats en fulls de paper, sinó en pantalles digitals.

En el cas de les criatures, els mateixos plans educatius fomenten cada vegada més l'ús de les noves tecnologies en escoles i centres educatius, de manera que la tauleta comença a ser una eina tan habitual com ho havia sigut sempre el quadern, mentre que les tradicionals pissarres de guix i esborradors han estat substituïts per les seves noves versions: les digitals i els seus punters.

Però tot això no ens ha de fer oblidar els importants beneficis que l'escriptura a mà té en l'aprenentatge dels més petits de casa. En aquest sentit, neuròlegs i psicopedagogs alerten del risc de substituir els quaderns i folis de paper per les noves tecnologies. De fet, l'any 2016, arran d'una llei finlandesa que ja no obligava a ensenyar la lletra lligada (sí la d'impremta), el debat sobre la importància d'escriure a mà va cobrar més rellevància.

I és que no podem oblidar que l'escriptura és una de les habilitats bàsiques del llenguatge escrit, que ens permet plasmar les nostres idees, opinions, sentiments, coneixements, etc. Tot això afavoreix la transmissió de la informació més enllà de la nostra ment. En el cas de la canalla, l'escriptura a mà ha de ser un pas més dins del seu aprenentatge. Un d'aquests primers passos importants relacionats amb l'escriptura és la capacitat de generar imatges mentals que posteriorment puguin ser transmeses o comunicades sobre el paper. "Els nens viuen en un món imaginatiu, no abstracte, i el seu aprenentatge és molt més efectiu, integral i respectuós si som capaços d'acompanyar-los en aquesta transició de la imatge, del món imaginatiu dels contes, al símbol fred i abstracte que suposa una lletra", afirma Tamara Chubarovsky, experta en llenguatge i desenvolupament infantil.

L'experta insisteix, a més, que "perquè això funcioni de manera òptima, perquè l'aprenentatge de la lectoescriptura sigui fàcil i ràpid, el nen ha d'haver adquirit la capacitat de crear imatges mentals". És per això que cal recordar per què segueix sent recomanable que els nostres fills escriguin a mà.

5 beneficis de l'escriptura a mà per a la canalla

1. Millor coneixement de l'ortografia. L'escriptura a mà obliga que el nen assimili i presti més atenció a la composició de les paraules i a la seva ortografia. Es tracta d'un aprenentatge conscient que l'ajudarà a anar assimilant a poc a poc les principals normes ortogràfiques, abans que els dispositius digitals els hi suggereixin sense ni tan sols haver de preguntar-se quina és la forma correcta d'escriure una paraula.

2. Més esforç mental. Seguint el que s'indica en el primer punt, aprendre a escriure a mà és un procés més complex que teclejar unes lletres i exigeix que el cervell s'esforci més. Cal fer una representació mental de les lletres que s'han d'escriure, i això suposa més esforç mental, cosa que a la llarga és més rendible. Els caràcters que els nens s'esforcen a posar per escrit no són sempre iguals (com els d'impremta), i això els ajuda també a generalitzar i a internalitzar els trets essencials amb què es representa cada lletra, independentment de la destresa amb què es representi .

3. Afavoreix la psicomotricitat fina. L'escriptura a mà requereix que la criatura treballi la seva destresa motriu, fet que repercutirà directament en un millor desenvolupament de la seva psicomotricitat fina, que fa referència als petits moviments de la mà i el canell. A més, aspectes relacionats amb la coordinació de la vista, la pressió del traç, etc. es desenvolupen amb l'escriptura i poden ser utilitzats en altres circumstàncies.

4. Més capacitat de lectura. "Quan el nen escriu a mà ha de pensar en les diferents lletres i en la manera correcta d'escriure-les", explica Tamara Chubarovsky. Hi ha nombrosos estudis que corroboren aquesta afirmació sobre la relació especial entre el desenvolupament del llenguatge i l'acte d'escriure a mà. De fet, donen dades com que la canalla que practiquen l'escriptura a mà solen avançar també en matèries com la lectura i l'ortografia. "El perquè d'aquesta conclusió es troba en el fet que escriure lletres a mà quan s'estan aprenent els sons activa els circuits de lectura en el cervell que afavoreixen l'alfabetització", indica l'experta.

5. Potencia la seva memòria. Escriure utilitzant bolígraf o llapis potencia la capacitat de memòria a curt i llarg termini dels nens (i també dels adults), ja que el context i el contingut del que escriuen queda més fixat al seu cervell que si ho fessin en un dispositiu digital. L'escriptura a mà activa zones cerebrals involucrades en el pensament i la memòria, cosa que permet emmagatzemar i administrar més informació. Així, el moviment associat amb el bolígraf o el llapis a la mà els ajuda a codificar i retenir informació a llarg termini.

stats