Beatriz del Castillo: "Amb la mort de la meva mare vaig haver de madurar molt ràpid"
El cinema la va ajudar a evadir-se quan era petita durant la malaltia de la seva mare
Beatriz del Castillo (Barcelona, 1975) és emprenedora i creadora de Bix, roba interior d’obrir i tancar que millora l’autonomia i intimitat de les dones amb mobilitat reduïda.
Va estudiar a l’IPSI, Institució Pedagògica Sant Isidor. “No m'agradava l'escola perquè preferia estar a casa jugant, creant i dibuixant. Tampoc havia trobat el meu grup d’amics”, recorda Beatriz del Castillo. Va repetir vuitè d’EGB. “Encara que el motiu fos molt trist, va ser una sort perquè vaig trobar la gent amb la qual encaixava. Jo era molt friquidel cinema i vaig trobar una amiga que si jo li deia que m'encantava Cary Grant, sabia a qui m'estava referint”, explica.
Després de l'escola anava a casa. “Als 6 anys feia ballet, però no vaig ser una nena d'extraescolars”, diu. Quan tenia 10 anys, la seva mare es va posar malalta. “Un càncer de mama. Això canvia tota la logística familiar, amb la qual cosa s'han de prendre decisions i tot el que ve després de l'escola no era prioritari”, confessa Del Castillo. Quan li preguntaven què volia ser de gran deia: “Directora de cinema. El cinema em va ajudar a evadir-me durant la malaltia de la meva mare. També tant el meu pare com la família de la meva mare són grans aficionats al cinema i la passió pels clàssics, me la van traslladar ells”, assenyala.
El negoci familiar
El seu pare també és emprenedor. “Al llarg de la seva vida s’ha dedicat a feines molt diferents. Va fer un gir professional abans de la malaltia de la meva mare i va començar a treballar en el sector de les mitges de Lycra. Va obrir una botiga que va anar molt bé perquè en aquell moment es va posar de moda la mitja italiana. Només venia mitges, mitjons i calçotets curiosos”, explica. Van tenir algun client famós. “El Freddie Mercury, quan va venir a Barcelona a gravar la cançó amb la Montserrat Caballé, va comprar-hi uns calçotets”, confessa Beatriz.
La seva mare i la germana del pare portaven la botiga. “Va tancar quan la mare va morir, perquè no estava concebuda per contractar gent, sinó perquè fos un negoci familiar”, diu.
Té una germana cinc anys més petita. “Amb la mort de la meva mare vaig haver de madurar molt ràpid i vaig adoptar un rol una mica de mare. La recollia d’una extraescolar i li llegia llibres a la nit. Una vegada recordo que vaig haver d'anar a parlar amb l'escola i tot, ja quan ella era una miqueta més gran”, explica.
Relació de germanes
Tenen una unió molt forta. “Seguim molt unides. Jo de petita li havia fet de mare, però puc dir que ella durant molt de temps també m'ha fet de mare. Ella és psicòloga, és una dona increïble, l’admiro molt. La vida ens va treure la nostra mare, però ens ha donat una relació molt especial”, confessa.
Són una família gran. “Els meus avis van tenir 15 fills. La mare era la segona d'una família supernombrosa que sempre ha estat molt unida. Per sobreviure, necessites molt acostar-te als altres, i és una família que per a mi és un referent, pels valors que ens han transmès de germanor i d'amor”, explica Del Castillo.
Amb el pare té dues coses en comú: l'emprenedoria i el sector tèxtil. “Suposo que haver mamat des de petita la feina del meu pare i anar els dissabtes a la botiga, al final acaba sent un referent", admet. També la va influenciar el fet que el seu pare no hagués tingut mai por de canviar de feina ni d'emprendre. "Jo he passat d'un sector que no tenia res a veure, com és l'audiovisual, a emprendre en el sector tèxtil”, explica.
Va estudiar comunicació audiovisual, però una necessitat personal la va portar a crear Bix. “Tenia una infecció de forma recurrent que m'obligava a canviar moltes vegades de roba interior. Em vaig adonar que no hi havia unes calces que et poguessis treure sense haver-te de treure els pantalons i les sabates. I va ser això que em va fer pensar i investigar. L'ésser humà ha estat capaç de crear la intel·ligència artificial, però segueix posant-se les calces i els calçotets pels peus, quan un 15% de la població mundial té un problema relacionat amb la mobilitat”.