Criatures 03/05/2019

Les finances poden ser un joc

L'IEF i Kidnelis crearan un joc educatiu sobre finances i consum responsable: Finnelis

A.f.
3 min
Laia Santanach, al centre de la imatge, envoltada de responsables de Kidnelis i l'IEF

L’Institut d’Estudis Financers (IEF) de Barcelona ha signat un acord amb la firma Kidnelis, de Sabadell, especialitzada en jocs educatius, per tal de crear Finnelis, un joc de taula sobre finances per conscienciar els més petits de la casa sobre el valor de les coses i la importància de fer-ne un consum responsable i raonat.

Finnelis s’adreçarà principalment a nens de primària, de 8 anys en endavant, però en el fons qualsevol edat és bona per reflexionar sobre els diversos aspectes que s’introdueixen en el joc i que formen part de la vida quotidiana dels adults.

Està previst que el joc estigui acabat a finals d’abril. L’autora d’aquest joc és la professora de l’IEF i responsable de projectes d’educació financera, Laia Santanach, partidària de l’aprenentatge basat en el joc. A més a més, el joc inclou un pròleg de Jordi Martínez, director d’educació financera de l’IEF, autor del llibre 'Finanzas para frikis' i col·laborador habitual de diversos mitjans de comunicació.

El responsable de la dinàmica de joc i de la creació de les regles és el prestigiós expert en jocs Toni Serradesanferm, creador també del joc de taula Victus, inspirat en la novel·la homònima d’Albert Sánchez Piñol.

Les despeses quotidianes

Casella a casella, els jugadors aprendran conceptes bàsics relacionats amb les despeses quotidianes d’una família que els portaran a reflexionar sobre el valor dels diners i la importància de no deixar-se emportar per l’atzar o els capricis. “Atès que els nostres recursos són limitats, cal qüestionar-nos des de ben petits qualsevol decisió que pugui posar en risc el nostre benestar", detallen els seus impulsors.

Els jugadors faran front a diverses factures comunes a la majoria de les llars havent d’assumir la responsabilitat de cobrir tots els seus pagaments amb els recursos dels quals es disposa. A Finnelis s’intenta simular la vida real, en què només depèn de cadascú tenir un consum responsable i raonat. “Volem que hi apareguin conceptes de consum responsable i conscienciació social, per tal de despertar l’esperit crític dels infants i ajudar-los a comprendre la importància d’administrar amb seny els seus diners”, explica el soci de Kidnelis, Josep Hilari.

L’autora del joc i el prologuista destaquen que “la clau és desenvolupar l’esperit crític dels infants per tal que siguin consumidors del futur responsables, capaços de fer una gestió acurada dels seus recursos”.

Un disseny cuidat

L’il·lustrador Christian Inaraja -professor de l’Escola Illa de Sabadell i autor de molts contes i llibres il·lustrats-

serà encarregat d’il·lustrar les fitxes i la capsa i l’equip de Cactus Seny Gràfic de Sabadell es farà càrrec del disseny d’aquest innovador joc de taula. A més, Finnelis, com tots els jocs de Kidnelis, compta amb el suport del Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL) de Sabadell i tindrà el segell de qualitat pedagògica de la plataforma educativa Edbuilding, de Sant Cugat del Vallès, dedicada a la innovació educativa, una marca que s'està introduint en tots els productes Kidnelis.

El manipulat final anirà a càrrec dels centres d’ocupació Xalest i Cipo de Sabadell, dedicats a la integració laboral i social de persones amb discapacitats psíquiques. Per tant, Finnelis, com la resta de jocs educatius de Kidnelis, és un producte elaborat amb responsabilitat social i de kilòmetre zero, i elaborat íntegrament al Vallès Occidental.

stats