Ciutats (catalanes) Amigues de la Infància

18 municipis més se sumen a la iniciativa

Ciutats (catalanes) Amigues de la Infància
A.f.
08/11/2019
3 min

Divuit municipis de Catalunya s’han compromès amb la Declaració de Colònia d’Alcaldes i Alcaldesses de Ciutats Amigues de la Infància, impulsada per UNICEF, que insta el món local a treballar en pro dels drets de la infància i millorar la vida, les oportunitats i el benestar dels nens, nenes i adolescents que viuen a les seves ciutats.

En un acte organitzat fa uns dies per UNICEF Comitè Catalunya al Palau Macaya de Barcelona, representants dels Ajuntaments de Begues, Callús, Esplugues de Llobregat, Granollers, Igualada, Martorell, Molins de Rei, Mollerussa, Reus, Rubí, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès, Tarragona, Tiana, Sant Boi de Llobregat i Vilassar de Dalt van manifestar el seu compromís amb el contingut d’aquesta declaració.

El rol dels pobles i les ciutats en l’aplicació de la Convenció sobre els Drets de l’Infant és clau. Els municipis ocupen cada vegada més un lloc central en la promoció dels drets de la infància i l’adolescència i són el motor de la construcció d’entorns sostenibles i amigables de la infància i l’adolescència”, va afirmar Quima Oliver, coordinadora d’UNICEF Comitè Catalunya.

La Declaració de Colònia d’Alcaldes i Alcaldesses de Ciutats Amigues de la Infància va ser aprovada en el marc de la I Cimera Internacional de Ciutats Amigues de la Infància que va tenir lloc a la ciutat alemanya de Colònia del 15 al 18 d’octubre. Barcelona i altres ciutats d’arreu del món ja s’hi han anat adherint.

La Declaració de Colònia, més enllà d’impulsar la iniciativa de Ciutats Amigues de la Infància, fa una crida a les autoritats perquè donin suport a les ciutats en el seu afany de ser entorns favorables per al creixement i desenvolupament dels infants i adolescents. Alhora, exhorta també el sector privat, les organitzacions de la societat civil, els mitjans de comunicació, etc., que respectin i promocionin els drets i benestar des infants.

Una imatge de la trobada a Barcelona

L’objectiu final és que tots els infants i joves:

  1. Siguin valorats, respectats i tractats de manera justa a les seves comunitats i per les autoritats locals.
  2. Tinguin veu i les seves necessitats i prioritats siguin escoltades i tingudes en compte en les lleis, polítiques, pressupostos i decisions públiques que els afecten.
  3. Tinguin accés a uns serveis bàsics i de qualitat.
  4. Visquin en un entorn segur, protegit i net.
  5. Disposin de l'oportunitat de gaudir de la vida familiar, el joc i l'oci.

L’acte també va servir per enfortir la xarxa de Ciutats Amigues de la Infància, que a Catalunya ja compta amb 23 municipis. Això suposa que aproximadament 1 de cada 3 infants a Catalunya viu en una Ciutat Amiga de la Infància.

Ciutats Amigues de la Infància és una iniciativa internacional d’UNICEF que busca promoure l’acompliment dels drets dels infants i adolescents d’acord amb la Convenció sobre els Drets de l’Infant en l’àmbit local. A Catalunya i Espanya està liderat per UNICEF des de l’any 2001 en aliança amb el ministeri de Salut, Consum i Benestar Social, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i l’Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i l’Adolescència (IUNDIA).

Quines són les ciutats catalanes amigues de la infància?

Actualment, Catalunya compta amb 23 governs locals reconeguts: Barcelona, Callús, Castellar del Vallès, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Figueres, Girona, Granollers, Igualada, Lleida, Martorell, Molins de Rei, Mollerussa, Palafrugell, Parets del Vallès, Rubí, Sabadell, Sitges, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Tarragona, Tiana i Vilassar de Dalt.

Ja està oberta la nova convocatòria per als municipis interessats en adherir-se a aquesta iniciativa i per als que els correspon renovar el reconeixement.

stats