Infància 26/02/2021

Com ha afectat la pandèmia en els hàbits saludables de la canalla?

Més menjar i menys exercici, els principals efectes

3 min
El món dels rocòdroms és així: esport, educació i esbarjo

La pandèmia ha canviat les nostres vides i les seves conseqüències han anat més enllà dels mesos de confinament. I és que molts àmbits de la vida quotidiana s'han vist afectats per aquesta nova realitat que ha alterat completament les rutines, sobretot la dels menors. En l'últim estudi dut a terme per Qustodio (plataforma de seguretat i benestar digital per a famílies), Centennials: l'abans i el després d'una generació marcada pel covid-19, han analitzat com està afectant la nova normalitat als menors espanyols i quines han sigut les esferes de la seva vida que han patit alteracions més grans.

Aquest estudi reflecteix que per a 7 de cada 10 famílies espanyoles els hàbits de consum i l'activitat física dels menors són una de les preocupacions més grans que han sorgit durant aquest període. Els experts fa anys que alerten dels riscos que comporta per a la salut dels menors la falta d'activitat física i els mals hàbits de consum, una tònica que s'ha mantingut i que s'ha vist incrementada per la pandèmia com a conseqüència de l'augment del temps que passen a casa.

A escala global, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) adverteix que el 80% dels menors no fan prou exercici diari recomanat (1 hora al dia), ja no només per la falta d'esport, sinó perquè accions tan quotidianes com anar caminant fins a l'escola o jugar als parcs amb els amics han deixat de formar part de les seves rutines. Segons reflecteix l'informe, el 67% dels menors practiquen menys activitat física que abans de la pandèmia, i la incidència és més alta en nens (72%) que en nenes (65%). I és que, durant aquest període, gairebé el 30% dels menors no arribaven a passar una hora al dia a l'aire lliure.

Si a la falta d'activitat física s'hi suma el factor de l'alimentació, això es tradueix en el fet que els menors tindran una salut pitjor. De fet, el 10% de les famílies espanyoles consideren que els hàbits alimentaris dels menors s'han vist modificats des del març passat i 1 de cada 5 assegura que els seus fills han augmentat la ingesta d'aliments. Es tracta de dades realment preocupants, ja que la infància i l'adolescència són etapes en què mantenir una dieta equilibrada i alta en nutrients assegura un creixement i desenvolupament òptims.

Aquesta nova dinàmica d'hàbits poc saludables podria augmentar a curt termini els casos d'obesitat i possibles desordres alimentaris entre altres malalties greus. A més, l'obesitat infantil i el sobrepès s'associen amb greus problemes de salut que poden comportar conseqüències com baixa autoestima, fracàs escolar i, fins i tot, bullying. L'últim Estudi nutricional de la població espanyola reflecteix que el 40% dels menors espanyols pateixen obesitat o sobrepès i que en nens és més alta que en les nenes. De fet, l'OMS alerta sobre la prevalença d'obesitat infantil i juvenil a Espanya (14%), només per darrere de Grècia (18%) i Itàlia (15%).

María Guerrero, psicòloga experta en tecnologia i famílies de Qustodio, afirma: "Una rutina sana reporta beneficis fisiològics, socials i psicològics, a més del desenvolupament integral de la persona. Per aquest motiu és tan important assegurar-nos que els menors adquireixin hàbits alimentaris sans i equilibrats i combinar-los amb una activitat física adequada, ja que aquests hàbits es mantindran en la seva vida adulta. Però no es tracta només de controlar la quantitat, hem d'apostar per una dieta basada en aliments de qualitat, augmentar la ingesta de fruites i verdures, evitar les begudes ensucrades i intentar menjar en família allunyats de pantalles".

stats