AraKids
Cristina Serret

Els grills

A l’estiu els escenaris s’omplen de músics que ofereixen concerts a la llum de la lluna. Però si dreces les orelles podràs sentir uns altres intèrprets: els grills. Quan sentim els seus ric-ric és que l’estiu ja ha arribat

Els grills. MARTA CAYUELA Zoom

Banyut i cul gros

El grill és un insecte amb unes antenes molt llargues i un abdomen molt gros. Té sis potes i dues ales dentades molt musicals.

Vine, vine

Els únics grills que canten són els mascles. I ho fan amb un objectiu: atraure les femelles.

Underground life

Crickets live in shallow underground burrows

Els grills no canten, xerriquen

Com que no tenen cordes vocals, no emeten sons amb la boca. El soroll que sentim el fan fregant les ales. I d’això se’n diu xerricar. I el so que fan s’anomena estridulació.

Jumping insect

Crickets have wings, but they do not use them much. They move by jumping

Grill, grillet, que fa calor?

Com més calor fa, més canten els grills. S’ha comprovat que a mesura que puja la temperatura cada cop emeten més xerrics per segon. Fins i tot hi ha una fórmula per calcular-la! Has de comptar el nombre de vegades que canta per minut, el divideixes per 5 i del resultat en restes 9.

Grill amb xocolata

Sabies que els grills són deliciosos? No ho diem nosaltres, que no els hem tastat, sinó les persones aficionades a menjar insectes. Hi ha països on són molt populars. Això sí, els fan ben fregidets i acompanyats de condiments, com sal o xocolata.