El consultori

El nostre fill ens ha enxampat fent sexe. Què fem?

S'ha d'evitar silenciar la situació o esbroncar la criatura

2 min
El fill enxampa els pares sense voler.

BarcelonaQui més qui menys coneix algú que li ha explicat o ha viscut en primera persona aquell dia que el seu fill o filla entra a l'habitació sense avisar i l'enxampa mantenint relacions sexuals. Què s'ha de fer en aquests casos? "És un tema que moltes parelles pregunten, perquè no saben com actuar. El primer que han de tenir clar, però, és que no hi ha una resposta única sobre què s'ha de fer", explica la psicòloga, sexòloga i terapeuta de parella Elena Crespi.

Abordar-ho amb naturalitat

Segons la sexòloga, si sempre s'ha abordat la sexualitat amb naturalitat a la família i els fills saben des de petits què són els genitals, què són els petons, les abraçades, les carícies i fer l'amor, quan t'enxampen sempre es pot dir: "«Estàvem jugant i divertint-nos» sense entrar en gaires més detalls perquè ells ja donaran per bona la resposta", apunta. Ara bé, insisteix que, perquè això passi, s'ha de tractar l'educació sexual a casa des de ben petits.

I si la sexualitat sempre ha estat silenciada?

La situació canvia si la família mai ha parlat de sexualitat a casa i els fills només han sentit campanes per algun lloc, però no saben ben bé què és. "Depèn de com t'enxampin, per exemple un sobre l'altre, pot ser que els sembli una situació poc amorosa i, per tant, s'ha d'explicar bé, sense fer-ho gros, però sí deixant clar que ens ho estàvem passant bé", relata l'experta. "En cap cas s'ha de fer silenci encara que mai hàgiu parlat de sexualitat", insisteix.

Quins són els principals errors?

L'error més habitual, segons la sexòloga, és precisament el silenci o esbroncar els fills amb frases com "Què fas?" o "Havies de trucar a la porta abans d'entrar". "Si hi ha crits o silencis, sembla que t'hagin enxampat fent alguna cosa molt dolenta", explica. Crespi afegeix que aquestes situacions són un gran moment per dir als fills que els pares també els ve de gust tenir jocs sexuals i que han de respectar la seva intimitat trucant a la porta o esperant de la mateixa manera que els pares també respectaran la seva intimitat. "Fer veure que aquí no ha passat res fa més gran la incomoditat", exemplifica l'experta.

S'ha d'explicar diferent a un menor de 7 o 8 anys que a un adolescent?

A l'adolescent se li ha de donar menys explicacions sempre que no sigui un tema tabú a casa, apunta Crespi. "Fins i tot hi pot haver un punt de complicitat i quan siguin més grans ho explicaran com una anècdota divertida", assegura. En cas dels fills més petits se'ls hi pot preguntar si volen que els expliquem alguna cosa o si volen fer alguna pregunta. "El resum seria: ha passat això, no passa res, en parlem i ho comentem i seguim amb el dia a dia familiar", conclou.

stats