Família 17/12/2020

Un Nadal per fomentar els vincles

Cinc pautes per intensificar els vincles familiars

A.f.
3 min
Un Nadal per fomentar els vincles

La periodista i consultora de criança Miriam Tirado, autora entre d'altres del llibre Fils invisibles (B de Blok), proposa a les famílies cinc pautes per construir relacions sanes i fortes amb els fills i per intensificar els vincles familiars en aquests temps convulsos que vivim en els quals no podrem compartir estones i abraçades amb els nostres éssers estimats. Podem ajudar la canalla a a

Posar paraules a la situació i fomentar el record. És important nomenar el que ens passa i sentim amb paraules. Detectem quins vincles volem reforçar i fomentem aquest record buscant eines que ens facin arribar a aquestes persones. Una cosa tan senzilla com fer un dibuix especial per als avis i enviar-lo pot ajudar els nens i nenes a canalitzar emocions.

Sentir-ho com una situació diferent però no pitjor. I transmetre-ho així a les persones que ens envolten. No oblidem que estem tots connectats emocionalment d'alguna manera, sobretot en el cas dels nens. Una criatura, encara que sigui de manera inconscient, escolta i interioritza molta informació que l'envolta. Si projectem que el que vindrà serà dolent, ja es col·locarà en aquest punt de partida que serà complicat remuntar.

Aprendre a viure amb la incertesa. És un moment important per adonar-nos que el que de debò importa no es pot controlar. Haurem d'adaptar-nos i ser resilients.

Oportunitat de detectar quins vincles són els que volem reforçar. Any rere any són moltes les famílies que veuen aquestes celebracions com focus de tensió a l'haver de compartir-les amb persones amb qui no triarien estar. Ara comptarem amb aquest espai per poder fer una revisió interna de quines persones són importants per a nosaltres, quines opinions ens importen i quins vincles volem reforçar per sempre.

Compensar l'enyorança amb presència. Una situació que es pot repetir en moltes famílies és trobar a faltar aquestes reunions de cosins, oncles i amics. És al nostre abast poder capgirar-ho i que la canalla ens vegi gaudir i poder estar més centrats en ells, jugar, compartir experiències i disfrutar d'aquest "estar present" sense haver d'estar preocupats d'atendre convidats o del menú que hem de cuinar.

El fil invisible

En aquest llibre, Míriam Tirado parla de la importància dels vincles que ens uneixen als nostres éssers estimats. Un concepte que de vegades resulta difícil explicar als nens, ja que es tracta d'una cosa intangible, que no poden veure ni tocar però que té una gran importància a l'hora que se sentin segurs i estimats.

'El fil invisible'
stats