Família

L’edat del primer mòbil arriba als convenis de divorci

La petició s'està introduint tant en les separacions actuals com en les que fa anys que s'han signat

3 min
El telèfon mòbil és una de les eines que faciliten l’exercici del control de la parella.

BarcelonaLa revolució que les famílies van començar a l'octubre per aconseguir que els seus fills o filles no tinguin accés al seu primer mòbil fins als 16 anys ja està repercutint en els convenis reguladors de divorci, el document que els dos membres de la parella pacten de mutu acord quan se separen. "Des de fa uns mesos, les parelles en procés de divorci estan prenent consciència del tema del primer mòbil i ens demanen que incloguem en l'acord l'edat en què els seus primogènits han de tenir el primer dispositiu", explica Mon Tur, advocada i autora del llibre Divorcis amb amor. De fet, la compra del primer aparell, segons l'advocada especialista en dret civil i de família Noelia Rebón, és actualment una de les qüestions més controvertides en famílies en les quals hi ha hagut separació, per les conseqüències que pot generar un mal ús del mòbil. "Per evitar-ho és molt important regular-ho", deixa clar.

Fins ara, en la majoria de plans de parentalitat del conveni regulador, que és on la parella que se separa acorda com serà el full de ruta de la criança dels seus fills o filles, se solia fixar quan els menors tindrien accés a les xarxes socials, a quines podrien accedir o, fins i tot, que els progenitors en coneguessin les contrasenyes per vetllar per un bon ús. "Ara sobretot s'acorda que quan comenci l'ESO [que és el moment en què fins ara se solia regalar el primer dispositiu] encara no tingui un smartphone", concreta Tur.

Controls parentals i autorització per publicar a les xarxes

A banda de l'edat, també ha incrementat la inclusió en els convenis d'una autorització de l'altra part de la parella perquè els fills puguin sortir a les xarxes socials, així com l'establiment de controls parentals a les xarxes dels menors per saber quin ús en fan i a quin contingut accedeixen. "Fins ara no era gaire habitual, però en els últims mesos és una petició que ha augmentat molt", assegura Rebón. "S'ha posat molts cops sobre la taula que aquest control pot afectar el dret a la privacitat i la intimitat dels menors, però des del meu punt de vista en aquest cas es prioritzen les obligacions dels pares", deixa clar l'advocada.

Però aquesta preocupació per l'ús del mòbil i les pantalles no només ha repercutit en els convenis de divorci que s'estan fent actualment, sinó també en els que fa temps que s'han signat. "Exparelles han sol·licitat ja una modificació de les mesures de la seva sentència de divorci per afegir que els seus fills no tinguin smartphone fins als 16 anys. A més, m'he trobat un augment de sol·licituds de canvis de custòdia perquè l'integrant de la parella que la té és massa tolerant amb les pantalles i l'altre hi vol posar límits", explica Adriana Auset, advocada especialista en dret de família.

Tot i que cada família és un cas, la sol·licitud que predomina, segons Tur, és que quan comença l'institut, entre els 11 i els 12 anys, el menor només tingui un telèfon que pugui fer trucades per si ha d'avisar d'alguna cosa, però en cap cas un smartphone, i que no sigui com a mínim fins als 14 anys quan tingui accés al telèfon intel·ligent. "És la diferència entre estar comunicat amb els seus fills o filles o que tinguin accés a tot", apunta.

Però què passa si la parella discrepa? "Perquè el conveni regulador tiri endavant, les dues parts s'han de posar d'acord en totes les clàusules que s'inclouen. I si la d'establir una edat per tenir el mòbil és un punt fonamental i cap de les dues parts no cedeix serà el jutge qui ho decidirà", deixa clar Rebón. Auset, però, recorda que de poca cosa serveix limitar l'ús d'un telèfon a una edat determinada si els pares no donen exemple. "Si els adults som els primers que a la sala d'espera del metge mirem el mòbil, o quan som en un restaurant, com podem pretendre que als fills no els atregui el dispositiu?"

Les famílies reclamen un pacte social

Sis de cada deu famílies amb fills a primària coincideixen que la millor edat per donar el primer mòbil és a partir dels 16 anys. Ara bé, vuit de cada deu famílies que ja tenen fills a l'institut reconeixen que els van comprar el primer dispositiu als 12 anys o fins i tot abans. Són dades que recull una enquesta feta a gairebé 23.000 famílies catalanes per al grup Adolescència Lliure de Mòbil, que lluita per endarrerir la compra del primer mòbil fins als 16 anys. Davant d'aquests resultats contradictoris, la majoria de famílies enquestades (85%) s'han mostrat partidàries d'arribar a un gran pacte social per consensuar l'endarreriment de la compra del primer dispositiu.

stats