Criatures 11/11/2020

Famílies, compte amb els patinets!

Un de cada cinc menors ferits en accidents amb patinet elèctric té menys de 9 anys

A.f.
2 min
Els especialistes demanen als pares que extremin les mesures de prevenció perquè els infants accidentats no portaven casc ni cap element de protecció

Just l'endemà que la DGT anunciés una bateria de canvis en les normes de trànsit -en relació, per exemple, amb la velocitat màxima, els patinets elèctrics i l'enduriment en les sancions per fer servir el telèfon mòbil mentre es condueix-, un estudi liderat per l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona analitza els casos d’infants atesos per lesions traumàtiques a conseqüència d’un accident amb patinet elèctric.

Segons expliquen des del centre hospitalari, un de cada cinc infants que van ser atesos l’any passat pels traumatòlegs de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i de l’Hospital del Mar per haver patit ferides en un accident amb patinet elèctric eren menors de 9 anys. En el moment de l’accident, circulaven amb una persona adulta sobre el patinet o van ser atropellats quan caminaven pel carrer. La resta de menors accidentats, d’entre 9 i 18 anys, el conduïen i van resultar ferits al caure (42 de 45) o xocar contra un altre vehicle (3).

Aquestes són algunes de les conclusions que es poden extreure d’un estudi liderat pel Servei d’Ortopèdia i Traumatologia de l’Hospital Sant Joan de Déu que es va dur a terme entre el febrer del 2019 i febrer d'enguany. Es tracta del primer estudi observacional prospectiu multicèntric europeu que analitza les lesions ortopèdiques i traumàtiques causades per accidents de patinet elèctric, i l’han realitzat els traumatòlegs Laura Corominas, César Garcia Fontecha i Alejandro Peiró, de l'Hospital Sant Joan de Déu, i Alexandre Coelho, de l’Hospital del Mar.

L’estudi també revela que en un 58% dels casos els infants o joves atesos per lesions traumàtiques (35 dels 60) van haver de ser ingressats a l’hospital a conseqüència de les ferides i que gairebé la meitat (17) van requerir cirurgia.

Els autors del treball han constatat que la majoria dels infants accidentats no portaven casc ni cap mesura de protecció quan van patir l’accident i fan una crida a les famílies perquè extremin les mesures de prevenció quan fan servir aquest mitjà de transport. En concret, recomanen:

  • No portar els infants de paquet al patinet.
  • No permetre que els menors de 14 anys facin servir el patinet elèctric.
  • Vetllar perquè els adolescents que l’utilitzin portin casc i altres elements de protecció, com ara genolleres i colzeres.

Segons els experts, aquestes mesures haurien evitat bona part de les lesions que s’han observat a l’estudi.

stats