El consultori

Com evitar que els joves facin la primera pipada

La porta d'entrada al tabac entre els adolescents és el vapejador

ARA
3 min
Una adolescent vapejant.

Barcelona"Un vapejador no és el mateix que una cigarreta; a més, molts amics meus ho fan". Amb aquesta frase l'Àlex intentava justificar a la seva família perquè havia començat a vapejar. El jove té només 12 anys i tot just acaba primer d'ESO. Tenint en compte les últimes dades del ministeri de Sanitat, el seu cas no és excepcional: un de cada 4 infants d'entre 12 i 13 anys s'introdueixen al món del tabaquisme fumant alguna vegada una cigarreta electrònica.

Si bé és cert que en les últimes dècades han anat desapareixent les cigarretes de locals i moltes llars, la batalla continua, en part, per l'auge de les noves formes de consum com els vapejadors, les cigarretes electròniques o les pipes d'aigües, alerta l'escola de salut de l'Hospital Sant Joan de Déu. Sota una aparença innòcua, un disseny atractiu i una àmplia oferta de sabors frescos que s'allunyen de la idea tradicional que existeix del tabac, la indústria tabaquera ha aconseguit eludir, afegeix el centre hospitalari, algunes barreres legals i socials. Ara bé, segons un estudi de la Universitat de Califòrnia San Diego totes aquestes noves formes de consum, a més de representar un mètode capciós d'iniciació a l'hàbit tabàquic, fa que l'adolescent que vapeja tingui el triple de probabilitats de convertir-se en un adult fumador.

Quins efectes tenen?

A diferència dels cigarrets convencionals, en els quals la nicotina es troba de manera natural en la fulla del tabac, els cigarrets electrònics, els vapejadors i les bossetes de nicotina porten incorporada aquesta substància de manera artificial, la qual cosa permet disminuir la quantitat de nicotina present en cada dosi. A diferència del tabac tradicional, els efectes que causen els vapejadors no estan tan estudiats, ja que la gran varietat de fórmules i sabors fa que els ingredients, afegits de manera artificial, pateixin canvis quan s'escalfen. Ara bé, el que sí que està demostrat, segons la pediatra responsable de la Unitat de Salut Mediambiental de l'Hospital Sant Joan de Déu, Elena Codina, és que els vapejadors, encara que es perceben com a menys perjudicials, alliberen químics que poden danyar els pulmons i el sistema cardiovascular, entre altres efectes.

Per què els joves volen fumar?

L'atractiu que desperta el tabac en els joves respon sovint a la necessitat vital de diferenciació i cerca d'una personalitat pròpia que, a vegades, enfronta a l'adolescent amb els valors i normes familiars establertes. Segons l'Hospital Sant Joan de Déu, la porta d'entrada al tabac entre els joves és actualment el vapejador. "La primera pipada pot donar pas al consum d'altres substàncies", deixa clar el centre hospitalari. Les xarxes socials juguen un paper difusor de la indústria tabaquera: xarxes com Instagram o TikTok promouen una idea positiva, segura i divertida de vapejar amb vídeos que mostren tècniques i trucs. De la mateixa manera, la facilitat que troben els adolescents per a adquirir aquests productes, disponibles amb freqüència en botigues 24 hores o fins i tot màquines expenedores, propícia un consum despreocupat.

Les famílies ho poden evitar?

A l'hora d'abordar el tema del tabaquisme entre els joves resulta molt útil recordar la nostra adolescència per aconseguir comprendre conductes inherents a aquesta etapa vital i que un primer moment poden resultar provocadores o reivindicatives. A partir d'aquí, però, la família ha d'afrontar una conversa buscant el moment oportú en què exposi tant les conseqüències dolentes de la introducció aquest hàbit com allò que busquen els joves a l'hora de fumar. "Els adolescents saben els efectes desitjats de les substàncies, com sentir-se relaxats, tranquils o més alegres. Si no hem parlat d'aquests efectes abans, un discurs basat a prohibir el consum quedarà en dubte perquè és possible que els nostres fills i filles pensin que no estem sent sincers o que no els entenem", explica Elena Flores Márquez, psicòloga clínica de la Unitat de Conductes Addictives de l'Adolescent de l'Hospital Sant Joan de Déu. A més és possible que el jove normalitzi l'ús d'aquestes substàncies pensant que "tothom ho fa" perquè té amics o coneguts que, a banda d'aquest hàbit, en té d'altres com l'alcohol o el cànnabis.

Altres recomanacions

Els experts de l'Hospital Sant Joan de Déu apunten altres recomanacions a l'hora de dissuadir els joves de fer la primera pipada, com ser sincer i directe quan s'abordin temes delicats, com les drogues, l'alcohol, l'hàbit de fumar i el sexe; ensenyar-los a distingir entre diferents situacions de risc; ressaltar la importància de tenir amics als quals els interessin activitats positives i evitar aquells que els pressionin a prendre decisions perilloses; ajudar-los a prendre decisions saludables i, al seu torn, animar-los a prendre les seves pròpies decisions; mostrar interès per les seves activitats tant acadèmiques com extraescolars i que se sentin escoltats.

stats