Família08/03/2021

Espanya: al capdavant en el repartiment de tasques i a la cua en conciliació

L'Estat destaca a nivell mundial en la cura igualitària dels fills

The parenting index, el primer estudi que analitza com se senten i com perceben els pares i les mares la criança dels seus fills a nivell mundial, revela que Suècia és el país on ser pares és més fàcil en contraposició amb la Xina, on les famílies es troben amb més dificultats. És el que opinen els més de 8.000 enquestats, amb nadons de 0 a 12 mesos i de 16 estats de tot el món ─entre els quals Espanya─, que han participat en l'estudi. Per primera vegada, aquest índex mostra les facilitats i les dificultats amb què es troben els progenitors en aquesta etapa.

Per a això, The Parenting Index, promogut per Nestlé, ha identificat els vuit factors que influeixen en la percepció sobre la criança que tenen els pares i mares a tot el món. "L'estudi no analitza si tenir fills en un país o en un altre és més fàcil o difícil, i tampoc jutja o valora què és correcte i què incorrecte. Simplement mira d'escoltar, conèixer i quantificar la percepció que tenen pares i mares al respecte. Volem saber què senten i opinen per emprendre accions específiques que puguin ajudar-los a través del programa Nestlé Parenting Initiative, una estratègia transformadora per ajudar els pares i mares en la criança", explica Fernando Carvalho, director de nutrició infantil de Nestlé España.

Cargando
No hay anuncios

En aquesta primera edició, l'estudi revela que Espanya va al capdavant en el repartiment de tasques entre els progenitors i obté la segona millor puntuació en el rànquing de països enquestats. Tot i això, encara queda camí per recórrer, ja que només el 64% dels espanyols afirmen que les responsabilitats de la cura dels fills es distribueixen equitativament entre els dos integrants de la parella. En aquesta línia, Espanya ha obtingut la penúltima pitjor puntuació en el rànquing de països al voltant de la conciliació laboral i familiar, i només el 36% dels espanyols enquestats consideren que poden conciliar la seva professió amb la criança; 15 punts per sota de la mitjana i fins a 31 punts menys que Suècia, el país on, segons les dades obtingudes, tenen més facilitats per criar els fills. En aquesta línia, cal destacar que Espanya, juntament amb la Xina i Israel, té la major proporció de nous pares i mares que treballen a temps complet.

Cargando
No hay anuncios

El mateix passa quan se'ls pregunta si disposen d'un entorn favorable per fer activitats amb seus fills: parcs, classes, oferta cultural... Únicament 4 de cada 10 famílies espanyoles afirmen que sí.

The parenting index, que Nestlé promourà cada dos o tres anys, té la voluntat de crear un full de ruta per al canvi ja que oferirà dades comparables i quantificables per veure com evolucionem al llarg dels anys. En línia amb els resultats obtinguts, des de Nestlé han començat a actualitzar la seva política de suport a les famílies "per exemple a través de la plataforma en línia per a pares i mares Nestlé Baby & Me, amb l'objectiu de donar suport a les famílies allà on més els cal", destaca Carvalho.

Cargando
No hay anuncios

L'impacte de la pandèmia

I quin impacte està tenint la pandèmia en aquestes xifres que recull l'estudi? Amb l'inici de la pandèmia es van tornar a enquestar els pares i mares dels països més afectats durant la primera onada (Xina, Espanya i els Estats Units) per estudiar l'impacte que estava tenint en les famílies, ja que el sondeig inicial s'havia realitzat al gener i febrer de 2020 abans de l'inici de les restriccions i mesures adoptades pels països per frenar l'avanç del virus. Per a això, es van realitzar 900 entrevistes addicionals i, segons les dades obtingudes, el confinament no va canviar com se senten els pares sobre la seva experiència de criança. En tot cas, les petites variacions mostrades van ser positives, ja que els progenitors van afirmar haver-se donat suport més entre ells i van mostrar una cohesió i un sentit de pertinençamés grans. A més, la pressió social que diuen sentir sobre com criar els fills es va reduir. En aquest sentit, l'estudi revela que la pressió que pateixen els pares i mares, tant externa com la que s'exerceixen a ells mateixos, és el principal problema amb què es troben sense importar el país d'origen. De fet, més del 50% diuen sentir una forta pressió social sobre la forma de criar els seus fills, gairebé un terç (31%) afirmen no sentir-se preparats per a la realitat d'esdevenir pare o mare i més de la meitat (53%) reconeixen que han assumit més compromisos dels esperats. A més, tot i viure en un món hiperconnectat, el 32% dels nous pares i mares se senten sols en aquesta etapa.

Cargando
No hay anuncios
Algunes dades d'interès
  • 37%de les noves mares reconeix que pateix depressió postpart
  • 39%dels pares i mares diu sentir una forta pressió social sobre la forma de criar els seus fills
  • 23%reconeix que la criança és més difícil del que pensava i un 33% que ha assumit més compromisos dels esperats
  • 20%dels progenitors se sent sol amb el nadó als seus braços
  • 50%dels espanyols enquestats considera que és còmode per a la mare donar el pit fora de casa quan ho necessita
  • 78%Pensa que els pares estan més implicats en la criança que les generacions anteriors