Mamen Jiménez

“El sexe són moltes Coses”

Psicòloga i mare del Nico, de 3 anys. Manté el blog ‘La Psicomami’ i publica el llibre ‘Amor con ojeras. Cuando de dos pasamos a ser tres’ (ed. Lunwerg), una guia il·lustrada i amb humor sobre els canvis que viu la parella quan té fills

Mamen Jiménez és psicòlga / JAVIER BARBANCHO Zoom

La paternitat suposa una prova per a la parella, força gran, però això no vol dir necessàriament que la posi en perill, sempre que les coses es facin en equip.

M’agrada la idea d’equip.

És un concepte molt important perquè hi ha moltes situacions en què la parella discuteix i sembla que hi ha una mena de competició. Si els conflictes ens duen a la guerra, perdem tots.

Cert.

Quan els fonaments de la parella no són prou sòlids o hi ha coses amagades sota la catifa, tenir un fill serà un sotrac important per a la relació, de la mateixa manera que ho seria una malaltia o perdre la feina. Però no és cert que els fills trenquin les parelles.

A Amor con ojeras parles força de sexe.

S’acostuma a parlar molt del sexe, però normalment des de la broma o l’exageració. Tothom dóna per fet que els altres tenen una vida sexual de pel·lícula i que nosaltres no estem a l’altura.

Moltes coses sembla que depenen del sexe.

Cal intentar parlar-ne amb normalitat. Moltes parelles amb qui treballo em confessen que els fa vergonya parlar amb altres parelles però que, quan s’hi atreveixen, s’adonen que totes les parelles tenen les seves coses. Cal treure’s pressió. La paternitat no implica deixar de banda una vida sexual activa. És cert que hi ha canvis que cal acceptar, però no han de ser necessàriament canvis a pitjor.

Hi ha fantasmes, mites...

Un dels més grans és aquesta convicció tan instal·lada que els homes senten desig sexual les 24 hores i que les dones no en senten mai o en senten molt poc. No és cert. És una idea molt perjudicial perquè ens fa pensar en un model de sexualitat que no se sap adaptar a la nova situació i que condueix a conflictes dins de la parella.

I què cal fer?

Entendre que el sexe és alguna cosa més que el coit. Si entenem que el sexe són moltes altres coses, l’arribada del nadó no suposarà cap parèntesi, sinó un motiu per evolucionar. Però, concretament, es poden fer dues coses. La primera és pensar-hi, tenir present el sexe. La segona cosa, a més de pensar coses, és fer-les, perquè amb el sexe passa que com més en fas més ganes en tens.

Això costa.

Sí que costa però es pot fer, cal esforçar-s’hi perquè és important. Segur que es pot fer. I si la cosa resulta més complicada, els especialistes tenen eines per ajudar la parella.

Què descobreixes de la parella quan tens un fill?

Moltes coses, algunes de positives i d’altres no. Com a positiu, descobreixes en la parella una tendresa amb el nadó que no havies vist mai i que fa que te l’estimis encara més.

Una escena que recordaràs sempre.

No fa gaire em van operar i quan vaig tornar a casa vaig explicar al nen que durant uns dies no el podria agafar a coll ni jugar amb ell per terra. Perquè ho entengués millor, li vaig ensenyar la cicatriu. Quan la va veure se’m va acostar i, amb molt de compte, em va fer un petó en un altre lloc de la panxa. Llavors em va mirar i va dir: “Mama, ¿oi que ja no et fa tant mal?”