Aniversaris
Criatures / Família15/07/2022

El "drama" de fer anys a l'estiu

Els nens que celebren els aniversaris al juliol i l'agost no poden compartir-los amb els amics de l'escola

BarcelonaFer l’aniversari a l’estiu té molts avantatges. Fa bon temps i les festes es poden celebrar pràcticament sempre a l’aire lliure; i com que fa calor, les piscines i els jocs d’aigua en són protagonistes i el gelat n'és un convidat incondicional. Però també tenen un gran desavantatge: les vacances condicionen la llista de convidats o, si més no, la d’assistents. I en el cas dels nens i nenes que han nascut a l’estiu, això es tradueix en no poder comptar amb la típica trobada que fan, per exemple, els seus amics i companys de classe que han nascut a la primavera, a l’hivern o a la tardor.

En l’era d’internet, quan qui més qui menys pot expressar i explicar anècdotes, trobem molts adults nascuts a ple estiu que recorden els aniversaris d’infantesa com "aniversaris de merda" perquè no podien, de cap de les maneres, congregar els més de vint companys de classe. Fer anys al juliol o l’agost, doncs, pot ser sinònim de fer una festa menys lluïda o, almenys, no fer la festa que t’havies imaginat com a nen. Sobretot si tenim en compte que en els últims temps les festes infantils s’han convertit en grans esdeveniments.

Cargando
No hay anuncios

“Que un fill faci anys a l’estiu és un drama”, diu la Marta Pràxedes, mare de la Mariona, nascuda al gener, i del Marc, nascut al juliol. Fa broma, però sí que ha vist com finalment el seu fill ha demanat la seva “pròpia festa” per als onze anys. El van deixar triar si la volia fer al principi de les vacances o després, i va preferir assegurar-se la celebració l'última setmana de juny. Amb el grup més íntim se n’han anat a un salting i, per sort, només ha fallat un convidat. Fins ara havien fet les celebracions en una data més propera a l’aniversari, amb la família i, si eren a Barcelona, amb els companys que quedaven a la ciutat, però normalment eren pocs. “A mi tant me fa, perquè ho celebro igual, però ell ho vivia diferent”, reconeix la Marta.

Un cas similar és el del Jan, que, nascut el 28 d’agost, no ha pogut celebrar mai l’aniversari en temps d’escola. “És una data complicada”, diu la Cristina Miguel, la seva mare. Però també li han sabut trobar el seu encant, ja que ho celebren amb els amics que tenen a la Cerdanya, on estiuegen, i tret d’alguns convidats habituals, els altres poden anar variant en funció de les coneixences que fan. A més, explica la Cristina, ho aprofiten per fer un comiat de l’estiu. Quan en Jan els ha demanat, alguna vegada, fer una festa diferent, amb els amics de l’escola, no ha sigut possible organitzar-ho. La Cristina reconeix que fer-ho un cop ha començat el curs abans quedava més lluny però aquest 2022, amb l’avançament del calendari escolar, pot ser un bon any per fer una festa amb l’escola.

Cargando
No hay anuncios

Fer anys en diferents continents

En Mauri farà cinc anys el 5 d’agost i, en el seu cas, ho ha viscut de dues maneres molt diferents. La seva mare, la Magda Bosch de Basea, explica que quan l’han passat a Barcelona han fet “una crida” a tots els que són a la ciutat per aquestes dates, els amics de l’escola, els familiars o amics seus amb fills. Normalment la trobada és al Parc de la Ciutadella i, tot i barrejar tots els convidats, acaben sent poquets assistents. En canvi, hi ha anys que passen l'aniversari a Puerto Rico, ja que el seu pare, en Fernan, és d'allà i hi visiten la família molts estius. I aquests anys –que de moment són la majoria– la festa és molt més espectacular perquè, a més a més, el seu pare fa l’aniversari un dia abans i això convida a celebrar-ho molt més. Un jardí amb piscina, pizzes i hamburgueses són el menú d’aquesta celebració, de les quals en Mauri recorda amb gana també els hot dogs. Explica la Magda que ell encara no demana celebrar-ho amb els de la classe però que sí que els fa una petició: que no li cantin el "Moltes felicitats". I, de moment, l'hi respecten.

Cargando
No hay anuncios
Què es pot fer amb els regals

En el cas del Marc, la Marta explica que acostumen a fer regals individuals però senzills i tenen la sort que ell és molt lector i la major part de regals són llibres o altres detalls petits. Al Jan li acostumen a fer regals conjunts per evitar un excés. En canvi, en Fernan explica que a Puerto Rico no hi ha aquest costum i que en una ocasió van haver de facturar una maleta extra per poder viatjar amb els obsequis dels aniversaris. Des d’aleshores, la família i els amics aposten per les targetes regal.

I és que sigui hivern o estiu, els regals són sempre un dels temes controvertits de les festes d’aniversari. El mestre d’educació infantil Miguel López, que acaba de publicar ¡Escúchalos! (Paidós), alerta que en grans quantitats poden tenir un efecte “anestèsic”. Per a López, el regal és alguna cosa “excepcional” i “no pot ser un despropòsit de coses”. Coincideix amb el que asseguren alguns experts. Per exemple, el sociòleg de la UOC, Francesc Núñez, creu que “es regala molt més del necessari; més del que l’emotivitat d’un nen pot acceptar”, i es provoca la “síndrome del nen hiperregalat”. Entre altres coses, això fa que els nens no valorin els obsequis i perdin la il·lusió, i genera frustració. Si un nen és massa regalat, el dia que no rebi tants regals es frustrarà o quedarà insatisfet, diu Núñez.