Criatures / Família18/11/2021

Criar en comunitat

Entrem a La Matrika, espai comunitari i de criança a Premià de Mar

Vivim en una societat en què tot va molt de pressa, no hi ha temps d’aturar-se, respirar i connectar amb l’ara i aquí. Cada cop fan falta més espais d’escolta d'un mateix i també dels altres. Espais de trobada i sobretot d’acompanyament a totes les etapes de la criança i la maternitat. En aquest context, a Premià de Mar hi ha La Matrika, un projecte comunitari amb activitats de ioga, dansa, joc i moviment i amb espais de diàleg, exposicions i altres propostes culturals i comunitàries. El seu punt fort és la visió feminista i transgeneracional; hi trobem famílies amb nadons, nens i nenes, adolescents i també persones de més de 70 anys.

La Mariona Domènech portava 8 anys vivint en diferents països del món quan a inicis del 2020 va sentir la necessitat de tornar a casa i d’establir la seva vida quotidiana ben a prop dels que estima. “Tenia ganes d’arrelar-me i construir alguna cosa a Premià de Mar, el meu poble i casa meva. Vaig parlar molt amb el meu entorn i vaig decidir crear un espai que té la intenció d’acollir la comunitat diversa que viu a Premià”. Per això, va decidir posar en marxa un projecte modest i honest com La Matrika. Es troba al nucli antic del poble i es presenta com un espai de trobada obert a la comunitat i que vol ser un refugi per a les cures partint del cos, l’escolta, l’experimentació i el gaudi. I la Mariona subratlla: “Un espai de contrapoder on acollir individualitats i col·lectius diversos, des d’una mirada íntima; un espai per donar visibilitat a les màximes realitats possibles i sempre des d’una visió feminista”. 

Cargando
No hay anuncios

De fet, el nom de La Matrika ve de l'idioma sànscrit i està molt vinculat a la mirada feminista. L’arrel mat vol dir mare o matriu i les matrikes són vuit guerreres que simbolitzen la visió femenina del cosmos en la història hinduista que apareixen sempre juntes, i que fan referència a la idea de sororitat i de defensa de la necessitat de teixir vincles interdependents per sostenir la vida a través de les cures. “Per a mi té molt de simbolisme, aquest nom, perquè per a nosaltres la matriu és, en aquest espai, sinònim de refugi on poder sentir-se segures i en confiança, i ser nosaltres mateixes, lluny del judici. Un lloc on trobar la inspiració i la creativitat per impulsar-se des de les arrels. Des d’on obrir-se al món i des d’on crear un teixit, una xarxa que ens relacioni els uns amb els altres”, comenta la Mariona. 

Ioga i criança

La Matrika és, doncs, un refugi per connectar amb el cos sobretot a partir de la pràctica del ioga. L’Alessia, la Pati i la mateixa Mariona són les professores de ioga, i durant la setmana ofereixen classes de diferents estils. En el seu horari també hi ha dansa contemporània i entrenament físic funcional. Però també és un espai on fer tribu i sentir-se escoltat durant l’etapa de l’embaràs i postpart. Des del ioga prenatal i postnatal, a més de classes de recuperació del sol pèlvic i d'hipopressius. La Irene, que fa ioga prenatal, comenta: “He trobat un refugi, un espai que només d'entrar-hi et transmet caliu i confiança. Aquí puc cuidar el meu cos, la meva ànima i la meva ment. I per sort, això passa per la mà de persones professionals que t'escolten i et cuiden”.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a les activitats vinculades a la criança i a les famílies, cada cop prenen més força. Es proposen grups de criança mensuals que cobreixen totes les etapes i edats. Una de les propostes amb més èxit és la de música amb nadons, on es pot cantar, ballar i jugar amb els més petits, i escoltar-los. Per als que ja són una mica més grans, de 3 a 7 anys, hi ha la proposta de joc i moviment, que aposta per explorar i descobrir les possibilitats del propi cos. I també ioga per a infants dirigit a nens de 6 a 8 anys perquè, a partir del joc i el gaudi, puguin començar a escoltar el seu cos i a identificar i gestionar les pròpies emocions.

Per cobrir l’etapa dels 9 als 13 anys, La Matrika també està engegant un espai d’acompanyament amb la col·laboració de l’associació La Güspira. “La nostra idea és poder oferir tallers mensuals per prevenir dinàmiques poc respectuoses cap a una mateixa i cap a les persones que ens envolten, i que sovint es produeixen en aquesta etapa tan crucial. Un espai de reflexió vivencial i emocional a través de dinàmiques socioafectives”, expliquen la Berta i la Marta, les responsables. Un ampli programa d'activitats que respon a l'objectiu que s'han marcat des de La Matrika: ser un espai ple, creatiu, artístic i reivindicatiu on anar teixint vincles.

Cargando
No hay anuncios
Xerrades i propostes de cap de setmana

La Matrika també vol donar veu a col·lectius i propostes que nodreixin la seva mirada política, i per això selecciona artistes gràfics i il·lustradors perquè exposin les seves obres a les parets de l’espai. Fins ara hi han passat exposicions que parlen de la diversitat familiar, de la dona i de la maternitat, la intimitat i la vulnerabilitat, per exemple. A més, alguns divendres a la tarda també organitzen xerrades i tallers sobre temes que ressonen a la comunitat, com la vellesa, la salut mental, la sexualitat i la dona, o la menstruació. Finalment, els caps de setmana, puntualment, ofereixen cursos especials de pràctica de ioga o altres que proposa el mateix equip. I també activitats per a tota la família, com contacontes, joc i moviment, tallers de llums i ombres o concerts en petit format.