PALOMA A. USÓ

Pagar menys per més

Com aconseguir el màxim d’estalvi perquè l’inici de curs sigui més econòmic

Com estalviar en la tornada a l'escola / GETTY Zoom

La tornada a l’escola va lligada a recuperar la rutina i els horaris, però també a una despesa extra que s’afegeix als diners invertits en les vacances familiars. L’economia domèstica al setembre s’enfila al cim. Per tal de reduir una mica aquesta pujada, us facilitem alguns consells i propostes perquè l’inici de curs sigui més econòmic. La nova fórmula de la matemàtica escolar és: pagar menys per més.

Segons un estudi realitzat pel portal d’anuncis classificats www.tablondeanuncios.com, una família “pot estalviar fins a 350 euros per nen a la tornada a l’escola si la major part del material necessari es compra de segona mà”. Internet és una gran eina, ja que avui dia es pot comprar gairebé tot el que un infant necessitarà per al col·legi (motxilles, llibres de text, uniformes escolars…) a altres persones que decideixin donar-hi una segona vida i, a canvi, obtenir uns guanys.

Una família pot estalviar fins a 350 euros per nen si la major part del material necessari es compra de segona mà

L’estudi afirma que “juntament amb la roba, els llibres de text s’emporten la major part del pressupost: per exemple, comprar tots els llibres necessaris per a un curs de l’ESO pot estar sobre els 350 €; si es compren de segona mà el cost no superarà els 160€, més del 50% d’estalvi”. I en el cas dels uniformes escolars “l’estalvi que es pot obtenir és extraordinari, de l’ordre del 50%: amb la compra de la faldilla, el polo, el jersei i l’abric es pot estalviar més de 50 €”, exemplifica el portaveu del portal.

CONSELLS I RECOMANACIONS

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) apunta que la despesa mitjana prevista per fill per al curs 2017-18 serà de 1.212 euros a l’any, tot i que la despesa varia si es tracta d’un centre públic (841 euros), concertat (1.856 euros) o privat (4.086 euros). Mitjançant la seva web, dona consells per evitar gastar de més en la tornada a l’escola. Així, proposa “revisar el que tinguem a casa del curs anterior i que pot ser reutilitzat”, a més d’esglaonar les compres i buscar promocions. L’OCU recomana “conscienciar els petits que estrenar curs no ha de ser sinònim, necessàriament, d’estrenar material, motxilla, sabates o roba: cal establir un pressupost i compartir-lo amb els fills pot ser un bon exercici perquè entenguin el que costen les coses i que hauran d’escollir per adaptar-se”.

1212€

és la despesa mitjana prevista per fill per al curs 2017-18

Les AMPA tant d’escoles com d’instituts també són de gran ajuda a l’hora de promoure l’estalvi i, per tant, val la pena ser-ne membre. La de l’institut Pau Vila de Sabadell, per exemple, ja fa diversos cursos que compta amb el servei de l’empresa holandesa Iddink -amb seu a Pallejà-, que promou la reutilització dels llibres de text, amb un estalvi que pot arribar fins al 55%. La firma es fa càrrec de la selecció (només treballen amb material en bon estat) i l’enviament a domicili a l’inici de curs, així com la recollida dels llibres un cop les classes han acabat. “El servei és molt eficient i àgil, ho pots gestionar tot per internet. A més de l’estalvi econòmic, hi ha una aposta ecològica que valorem molt. A més, a casa no hem de d’apilar els llibres de cada curs. Ara tenim més espai”, destaca, satisfet, el Toni, pare d’un alumne de 3r d’ESO.

Per la seva banda, el director de vendes d’Abacus, Àlex Pérez, detalla els avantatges per als socis de la cooperativa, que només s’han de donar d’alta amb un carnet que costa 10 euros. “En els llibres d’ensenyament obligatori, Abacus aplica un 20% de retorn directe i dona un val del 5% del valor dels llibres comprats per bescanviar en papereria i manualitats. En educació infantil i batxillerat, aplica el 5% marcat per la llei”. A banda d’aquest val, Pérez destaca que tenen “preus molt competitius i una àmplia oferta de marca pròpia”. Aquest any, com a novetat, sortegen “més de 1.000 experiències amb la compra de tornada a l’escola per classes gratuïtes d’idiomes, ball, música etc., i un cupó de 5 € per a les últimes compres per si ens hem oblidat alguna cosa un cop iniciat el curs”, exemplifica el cap de vendes.