Criatures 16/09/2020

Cinc consells per desenganxar els infants de les pantalles

Els experts recomanen limitar l'ús dels dispositius electrònics als menors d'edat

A.f.
4 min
Cal limitar l'ús de dispositius electrònics a infants i joves

Els llargs mesos de confinament es van convertir en una tempesta perfecta perquè els infants s'enganxessin a les pantalles. Mentre moltes famílies es van veure obligades a teletreballar, les criatures van quedar sota l'empara dels mòbils, les tauletes i la televisió. Aquestes mateixes eines també es van convertir en el recurs educatiu principal amb el qual es connectaven a les classes en línia i continuaven aprenent. I, quan s'acabava la jornada lectiva, els moments d'oci (individual i en família) es van veure reflectits en els mateixos dispositius. "Es va abusar de les pantalles? Sí, però penso que no hem de buscar culpables. Tots ho vam fer de la millor manera que vam poder. Ara només podem mirar enrere i intentar aprendre alguna cosa d'aquella etapa", reflexiona Manuel Armayones, professor dels estudis de psicologia i ciències de l'educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i investigador de l'eHealth Center.

Encara que durant aquests últims mesos s'hagi accentuat, l'abús de les pantalles ve de temps enrere. "Es tracta d'un abús, no pas d'una addicció. Entenem que és un problema quan distorsiona altres esferes de la vida personal", puntualitza Armayones. En el cas dels infants, una exposició abusiva a aquestes tecnologies pot generar un malestar excessiu, irritabilitat i aïllament. A llarg termini, l'activitat sedentària pot alterar les hores de son i pot provocar problemes de sobrepès o obesitat. Alguns estudis, publicats en revistes científiques com ara The Lancet, també suggereixen que l'ús excessiu de les pantalles en menors podria afectar el seu desenvolupament cognitiu. D'aquí la necessitat de trencar el vincle de dependència amb la tecnologia, és a dir, d'una "desconnexió digital".

Els experts recomanen limitar el temps dedicat a les pantalles en funció de l'edat. Per norma general, es recomana que els menors de dos anys no facin un ús rutinari de les pantalles. De tres a cinc anys es recomana fer-ne un ús màxim de 30 minuts diaris. De sis a dotze anys s'aconsella fer-les servir una hora al dia com a molt. I de tretze a setze anys el límit és de dues hores diàries. Fins ara s'estimava que els infants espanyols passaven unes tres hores diàries enganxats a tota mena de pantalles, però durant el confinament les criatures van augmentar el consum de televisió fins a un 70 % i l'ús de mòbils, tauletes i consoles va créixer un 80%, tal com recull l'últim Butlletí d'informació sobre l'audiovisual a Catalunya (BIAC), de Kantar Media.

Armayones, expert en l'impacte d'aquestes noves tecnologies i autor del llibre El efecto smartphone: conectarse con sentido, apunta cinc consells per fer que els infants desconnectin de les pantalles.

  1. Establir unes normes clares. El primer pas per regular l'ús de les pantalles en menors és establir normes clares. "Cal tenir-hi una conversa sincera perquè entenguin per què no poden estar tot el dia "enganxats" i per què han de seguir algunes normes, explica Armayones. En aquest sentit, cal explicar-los què es pot fer (i què no es pot fer) amb el mòbil, quant de temps se li pot dedicar i en quins moments cal reduir-ne l'ús. "Què és molt i què és poc depèn de l'efecte que tingui en la vida personal. En el cas dels nens, cal tenir en compte si l'ús d'aquests dispositius els canvia el comportament o si les activitats que duen a terme, com és el cas dels videojocs, els creen una certa addicció", afegeix.
  2. Negociar sense por. Més enllà de les recomanacions generals, Armayones recorda que "no hi ha normes d'or per a l'ús dels mòbils" i que, per tant, "com que cada infant és diferent, les condicions es poden pactar". D'aquí la importància de negociar el temps d'ús. "Si un nen es porta bé i té bon rendiment escolar, de vegades li podem deixar el mòbil una estoneta més. En altres casos, quan veiem que l'ús d'aquestes eines genera un problema, és important restringir-ne l'ús", explica l'expert. "Cal recordar que encarem aquesta conversa com a pares; ni com a amics, ni com a col·legues. Ens agradi més o menys, de vegades hem d'imposar certes normes", comenta.
  3. Abans de prohibir, és millor oferir alternatives. Els límits de l'ús del mòbil es poden fer més suportables si, a canvi, s'ofereix una alternativa. Les activitats a l'aire lliure, per exemple, són fonamentals per al desenvolupament de les criatures, i per fer-les no cal dependre de cap element tecnològic. "Els nens no demanen mai el mòbil quan són a la platja o en un parc aquàtic, perquè s'ho estan passant bé i estan entretinguts. Sí que el demanen, per exemple, quan anem a dinar i s'avorreixen amb les converses dels adults. Això ens hauria de fer pensar", comenta.
  4. No predicar, també donar exemple. Els consells sobre un ús adequat del mòbil no serveixen de res si els infants veuen que els pares fan justament el contrari. Així doncs, abans de predicar, és millor intentar donar exemple. "Ensenyem moltes més coses als infants quan no els intentem ensenyar res que quan sí que ho intentem fer", comenta Armayones. "Si volem ensenyar als nens que no han de dependre d'una pantalla, és imprescindible que els adults els demostrem el mateix amb les nostres accions", diu l'investigador. S'estima que els adults miren el mòbil cada deu minuts. I els menors de 25 anys, cada set.
  5. Amb seguretat i sense contrasenyes. Els mòbils que utilitzen els nens sempre han d'estar supervisats, de manera que res de contrasenyes en aquests dispositius. I és millor no fer-los servir a porta tancada. "És més important la seguretat dels infants que la seva privacitat. Per això és fonamental que estiguem pendents de com utilitzen el mòbil i de què hi fan", alerta.

I un consell extra: paciència en temps de rebrots. L'expansió incerta de la pandèmia de covid-19 fa pensar que hi haurà nous confinaments. "No culpabilitzem ni els pares ni els infants. Tothom ho ha passat malament i tothom ho ha suportat de la millor manera que ha pogut", reflexiona el professor de la UOC. Per tant, ara toca aprofitar els períodes de calma per desconnectar del mòbil i passar més temps en família allunyats de les pantalles.

stats